Тишина в Казахстан: Ден на траур

В най-големия град Алмати работят повечето магазини и градският транспорт

Тишина в Казахстан: Ден на траур | StandartNews.com

В Казахстан днес е ден на траур за жертвите на размириците през миналата седмица. Президентът Касим-Жомарт Токаев ги нарече "опит за преврат", координиран, по негови думи, от "единен център". Токаев съобщи, че са загинали 16 души от силите за сигурност, а броят на цивилните жертви се уточнява, предава БНТ.

Обстановката в Казахстан се нормализира. В най-големия град Алмати работят повечето магазини и градският транспорт. Но площадът пред кметството, което беше подпалено по време на размириците, е отцепен от силите на реда. Полицаи проверяват колите на контролно-пропускателните пунктове в града.

На виртуална среща с лидерите на шестте страни от Организацията на Договора за колективна отбрана президентът Касим-Жомарт Токаев обяви, че събитията са дело на метежници, които са имали за цел да превземат страната.

Целта беше очевидна - подкопаване на конституционния ред, унищожаване на държавните институции, завземане на властта. Това беше опит за държавен преврат, заяви Касим-Жомарт Токаев, президент на Казахстан.

Токаев съобщи, че преследването на терористите продължава, задържани са около 8000 души. С края на операцията ще завърши и мисията на повикания в страната контингент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай