Терористът искал да подпали редакцията на "Шарли ебдо"

Не е знаел, че изданието се е преместило

Терористът искал да подпали редакцията на "Шарли ебдо" | StandartNews.com

Пакистанецът, който рани двама души със сатър пред бившите офиси на сатиричното списание "Шарли ебдо" миналата седмица, не е знаел, че изданието се е преместило и е искал да подпали офисите му. Това съобщи прокурорът на Париж, цитиран от "Ройтерс".

Прокурорът Жан-Франсоа Рикар уточни по време на пресконференция, че мъжът е носил три бутилки от запалителния разредител за боя White Spirit. Той също така каза, че мъжът е действал с фалшива самоличност.

Френското правителство нарече действията му акт "ислямистки тероризъм". Той се идентифицира като Хасан А., 18-годишен, роден в пакистанския град Манди Бахаудин.

Той е влязъл във Франция през 2018 г. под фалшивата самоличност, която му е дала достъп до социални помощи за непълнолетни, тъй като тогава се представял за 15-годишен.

Редакцията на списанието беше избита от ислямистки терористи през януари 2015 г., а процесът срещу 14 предполагаеми съучастници в това нападение в момента тече в Париж.

Нападателят нарани сериозно двама служители на телевизионна продуцентска агенция, чиито офиси са в същия блок, в който се помещаваше "Шарли ебдо". Сега ранените са в стабилно състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай