Тази страна първа узакони марихуаната в Европа

Разрешиха на малтийците по 7 грама канабис и 4 растения

Тази страна първа узакони марихуаната в Европа | StandartNews.com

Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и притежаване на канабис за лична употреба, предаде Ройтерс. През октомври Люксембург обяви, че има подобни планове, но парламентът му все още не е дал зелена светлина на мярката. Малтийският закон, одобрен днес в парламента с 36 гласа "за" при 27 "против", разрешава на пълнолетните малтийци да притежават до 7 грама канабис и да отглеждат до четири растения.

За закона се застъпи малтийският министър Оуен Боничи, според когото Малта е възприела "подход за намаляване на вредите" със създаването на орган, който да регулира продажбата на канабис от организации с нестопанска цел на пълнолетни граждани за лична употреба.

Пушенето на канабис на публични места обаче остава противозаконно и всеки, който го прави пред дете, ще бъде глобен с от 300 до 500 евро.

Законът бе критикуван от дясноцентристката опозиция, медицински асоциации и Църквата. Боничи отхвърли предположенията, че законът ще доведе до увеличаване на злоупотребите с наркотици на средиземноморския остров.

"Правителството по никакъв начин не поощрява пълнолетните да употребяват канабис, нито популяризира културата на употреба на канабис. Правителството винаги призовава хората да правят по-здравословен избор", написа министърът в своя статия, публикувана във в. "Сънди таймс ъв Малта".

Малта се опитва да се наложи и като европейски лидер в производството на канабис за медицински цели, след като през 2018 г. одобри законодателство, което позволява производството на канабис за медицински и изследователски цели. Нидерландия също има либерално отношение към канабиса. Там е позволена продажбата на малки количества в рамките на политика за борба с престъпността и управление на рисковете за здравето, въпреки че официално канабисът не е узаконен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай