Талибаните арестуваха известен учен заради пост в Туитър

Преподавателят бил критик на режима

Талибаните арестуваха известен учен заради пост в Туитър | StandartNews.com

Талибаните арестуваха популярен университетски преподавател и открит критик на няколко правителства в страната, включително на новите управници в Кабул.

Преподавателят Файзуала Джалал е задържан от разузнавателната служба на талибаните. Той е обвинен в публикуване на „глупави текстове в социалните медии, които настройват хората срещу правителството и са проява на неуважение“, съобщи ъалибанският говорител Забиула Муджахид в Туитър.

Афганистан е изправен пред огромна хуманитарна криза, а ООН предупреди, че 90 на сто от 38-милионното население на страната са крайно нуждаещи се. Затова арестът на изявен правозащитник със сигурност ще усложни усилията за предоставяне на хуманитарна помощ.

Задържането на Джалал засилва и страховете, че талибаните отново налагат същото сурово и потисническо управление, като при предишния си период във властта преди 20 години, съобщи bg-voice.com.

Най-големият афганистански телевизионен канал „ТОЛО тв“, където Джалал често беше канен като коментатор, написа в Туитър, че той е арестуван, както съобщил източник от силите за сигурност, заради свои твърдения срещу правителствени служби.

Според туита на говорителя Муджахид, Джалал е бил арестуван, за да се попречи на други да правят подобни безумни коментари, предаде АФП. В текстовете си Джалал обвинява талибаните в сговор в пакистанските тайни служби ISI и посочва, че ислямисткия режим смята афганистанците за глупаци.

По време на телевизионен дебат Джалал нарече представител на талибаните мързелив глупак – голяма обида в Афганистан. Откъси от този диспут станаха изключително споделяни в социалните мрежи, а някои коментатори изразиха опасения, че Джалал е в опасност.

Джалал е съпруг на една от първите кандидатки за президентския пост в Афганистан – Масуда Джалал, която през 2004 г. се кандидатира срещу бившия държавен глава Хамид Карзай. Доктор Джалал цял живот се е борил и във всичките си дейности е отстоявал справедливостта и националните интереси, написа във Фейсбук Масуда Джалал.

За освобождаването на Джалал настояха НПО „Амнести интернешънъл“ и „Хюман райтс уоч“. „Амнести“ посочи, че Джалал е бил арестуван, защото е упражнил свободата си на изразяване и е критикувал талибаните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай