Тачи: Всички в региона трябва да станат членове на ЕС

Тачи: Всички в региона трябва да станат членове на ЕС | StandartNews.com

Единственият път на Косово е да стане член на ЕС и на НАТО, обяви президентът на Косово Хашим Тачи пред журналисти след среща с премиера Бойко Борисов. Българският премиер е на еднодневно посещение в Прищина.
По думите на Тачи на срещата е била направена констатацията, че целият регион трябва да стане част от ЕС, с което ще спомогне за постигането на дълготраен мир на Балканите.

Хашим Тачи изтъкна, че посещението на Бойко Борисов в Прищина е посещение на лидер от приятелска на Косово държава. Той благодари на българския премиер освен за визитата, за вниманието към страната и за това, че тя ще допринесе за добите отношения в региона.

По време на срещата са били обсъдени изграждането на европейски и регионални пътища, които ще свържат Косово със страните от Европейския съюз, добави Тачи. Само с инвестиции в инфраструктурата и модернизация ще имаме по-добър живот и по-висок стандарт, каза Тачи. Той посочи, че Косово ще се включи с изграждането на автомагистралата Тирана - Прищина - Ниш.

Тачи добави, че Косово ще продължи диалога със Сърбия, като според него страната му ще извърши истински процес за мир. Косовският президент настоява за либерализация на визовия режим с ЕС, защото според него страната му е изпълнила критериите за това.

Премиерът Борисов изтъкна, че Косово и Сърбия трябва да нормализират двустранните си отношения. С президента на Сърбия Александър Вучич имате огромна тежест върху гърба си, но трябва да извървите този път, посочи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай