СЗО: Навлизаме в много опасен етап от пандемията

Броят на новозаразените хора се е увеличил с 326 000, а смъртните случаи с 6 347

СЗО: Навлизаме в много опасен етап от пандемията | StandartNews.com

Пандемията от коронавируса навлиза в много опасен етап, въпреки постигнатите резултати в борбата срещу нея, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

"Изправени сме пред факта, че пандемията се развива по два сценария", каза ръководителят на СЗО.

Той отбеляза, че сега анти COVID ограниченията са смекчени от онези държави, които разполагат с инструментите за борба с вируса, най-вече с ваксини.

"Междувременно страните, които нямат достъп до ефективни средства за защита, са изправени пред нови мощни вълни от хоспитализации и смъртни случаи. Ситуацията рязко се влошава от новите щамове на вируса", подчерта ръководителят на СЗО.

Според него единственият изход в настоящата ситуация е справедливото разпределение на тестове, ваксини, лекарства и защитни средства между страните.

"Това не е въпрос на филантропия. Това е разумна споделена отговорност за общественото здраве в обществен интерес", добави Гебрейесус.

Според СЗО от началото на пандемията в света са регистрирани около 184 милиона случая на коронавирусна инфекция, а почти четири милиона заразени са починали. През последното денонощие броят на новозаразените хора се е увеличил с 326 000, а смъртните случаи с 6 347.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай