Свикват спешно Съвета за сигурност на ООН

Това се налага заради турсаката операция в Сирия

Свикват спешно Съвета за сигурност на ООН | StandartNews.com

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с турската операция в Северна Сирия, предават AFP и Агенция "Фокус".

Заседанието ще се проведе при затворени врати и беше свикано от европейските страни Белгия, Франция, Германия и Великобритания.

По-рано Франция заяви, че остро осъжда турските действия и заедно с Лондон и Берлин ще инициират среща на Съвета за сигурност и ще излязат със съвместно изявление по повод турската операция „Извор на мира“, насочена срещу кюрдските формирования в Северна Сирия.

Междувременно Русия обяви, че няма да спре да взаимодейства с турското правителство, след като Анкара обяви началото на военна операция в Сирия, предава TACC.

Това обяви пред журналисти председателят на Комитета на Държавната дума по международни въпроси Леонид Слуцки.

„Детайлите на тази операция ще станат ясни в следващите няколко часа,“ заяви той.

"Когато някой предприеме стъпки, с които не сме съгласни, просто да затворим вратата означава да престанем да съществуваме като фактор за влияние върху ситуацията, с която не сме съгласни.", добави Слуцки.

"Следователно няма вариант за ограничаване на междупарламентарното сътрудничество с Турция", добави той.

Депутатът призна, че определени събития могат да бъдат разсрочени, но като цяло контактът между Москва и Анкара остава.

В същото време Слуцки не изключи, че стартираната от Турция операция може допълнително да отчужди Анкара от САЩ.

„Миналите операции действаха като фактор за сериозното разделение между Вашингтон и Анкара. Но сега, да се въздържаме да правим резки прогнози, имайки предвид, че всяка военна операция и нейните оценки са изключително деликатни.“, каза Слуцки.

Турската военна операция в Сирия предизвика противоречия в Републиканската партия, след като нейни депутати остро осъдиха ходовете на президента Доналд Тръмп, а други техни представители директно заплашиха Анкара с икономически последствия, пише американската редакция на списание Politico.

Конгресмените Линдзи Греъм и Лиз Чейни, които са иначе надеждни съюзници на Тръмп, осъдиха остро президента, след като Турция нахлу в Североизточна Сирия, която е под контрола на кюрдските съюзници на САЩ. Вашингтон работи с тях по време на кампанията, която на практика прекрати присъствието на „Ислямска държава“ в Сирия. Сега депутатите и на двете партии в САЩ се страхуват, че разговорът, който Доналд Тръмп проведе по-рано с турският си колега Реджеп Тайип Ердоган, който доведе до извеждането на американските войски от границата между Сирия и Турция е било „бедствие“, както го описа Греъм.

„Молете се за нашите кюрдски съюзници, които бяха безсрамно изоставени от администрацията на Тръмп. Този ход подсигурява възстановяването на „Ислямска Държава“, заяви Греъм, като се зарече, че ще поведе инициатива в Конгреса, за да накара Ердоган да „плати висока цена“

„Призовавам президента Тръмп да промени курса си докато още има време“, добави конгресменът.

Чейни от своя страна нарече ситуацията „отвратителна“ и добави, че е „невъзможно да разбере защо Доналд Тръмп оставя съюзниците на САЩ да бъдат избити и да бъде позволено завръщането на „Ислямска държава“.

Тръмп защити действията си като необходимо оттегляне от Близкия изток, което становище предизвика одобрението на по либертариански настроените му съюзници като Ранд Пол и Томас Мейси от Републиканската партия.

По-рано Тръмп нарече интервенцията на САЩ в Близкия изток от предишните години „най-лошото решение в историята на страната ни“.
Исторически, демократите винаги са били много по-благосклонно настроени към по мирна външна политика, което по принцип се отнасяше и до тяхното мнение за американските войски в Близкия изток. В интервю за американски медии републиканецът Ро Хана попита защо Тръмп този път обаче е подложен на критика и от двете партии.

„Има много демократи, които са отговорни за оттеглянето от Сирия“, заяви Хана, като добави, че Тръмп е действал без да даде никакви гаранции за кюрдския народ.

„Това, което трябваше да направим е да накараме Ердоган да обещае да не нахлува при кюрдите. (…) Те са ни съюзник в НАТО, така че можем да кажем: Няма да сте част от НАТО ако направите това. Продаваме им оръжия и им осигуряваме икономическа помощ“, добави тя, като обясни как САЩ са можели да принудят Турция да действа по-умерено.

Критики срещу президента изрази и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Друг депутат, Чък Шумър заяви, че „Конгресът ще предприеме действия в някаква форма“.

НАТО е била информирана от турските власти за операцията в Сирия и очаква от Анкара сдържани действия, за да се избегне дестабилизиране на ситуацията в региона, заяви в сряда генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предава РИА Новости.

"Нашият турски съюзник има легитимен проблем със сигурността. НАТО беше информирана от турските власти за операцията в Северна Сирия. Важно е да се избягват действия, които биха могли да дестабилизират региона, да доведат до ескалация на напрежението и да доведат до големи човешки страдания", заяви Столтенберг в Рим. Речта му беше излъчена от пресслужбата на съюза.

"Надявам се Турция да действа сдържано, да гарантира, че всички действия, които предприема в Северна Сирия, са пропорционални и балансирани. Не трябва да подкопаваме постиженията, постигнати в борбата срещу нашия общ враг – „Ислямска държава“, каза още Столтенберг.

Той добави още, че "ще обсъди този въпрос“ с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул на 11 октомври.

Турция „умишлено рискува по нататъшната дестабилизация на региона“ и съживяването на „Ислямска държава“ като атакува североизточната част на Сирия, заяви германският външен министър Хайко Маас.

„Сирия има нужда от стабилност и политически процес. Обаче турската офанзива сега заплашва да причини нова хуманитарна криза“, заяви Маас в изявление, като добави, че Берлин ще „призове Турция да прекрати офанзивата си“ и да подсигури интересите си в областта на сигурността по мирен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай