Светът полудя! Какво правят заради омикрона

Вече ще уволняват от работа на Уолстрийт

Светът полудя! Какво правят заради омикрона | StandartNews.com

Потвърдените случаи на коронавирус по света вече са надхвърлили 300 милиона - малко повече от две години след появата на новия патоген в Китай в края на 2019 г., съобщи Франс прес, като цитира свое преброяване въз основа на официални данни.

11-те страни с най-много нови случаи през последната седмица (като се изключат миниатюрните държави) са все европейски. В Кипър за седем дни са били установени 3468 новозаразени на 100 хиляди жители. Следват Ирландия (2840), Гърция (2415) и Черна гора (2371).

През последната седмица по света са били регистрирани средно по 6172 смъртни случая на ден - с 3 процента по-малко от предходната. За сравнение, пиковото равнище от 14 803 починали заразени на ден бе отчетено през януари миналата година, отбелязва АФП.

Новата COVID вълна донесе и нови мерки и ограничения в много страни по света.

Само хората, инжектирани с бустерна доза ваксина срещу ковид, ще могат да влизат в ресторанти и барове в Германия без да трябва да представят тест за коронавирус с отрицателен резултат, съобщи днес канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Дължината на карантината ще бъде съкратена от 14 дни до 10 и ще е позволено тя да бъде прекратена предсрочно при представяне на отрицателен тест след седмия ден.

Американската мултинационална инвестиционна банка "Ситигруп" (Citigroup) ще започне от 14 януари да прилага политиката "без ваксина няма работа", предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. За подобна политика в банката за пръв път се заговори през октомври миналата година.

Банката е първата голяма институция на Уолстрийт, която ще започне да следва подобна политика. Мярката е в контекста на желанието на финансовата индустрия да върне служителите си обратно по офисите въпреки разпространението на силно заразния вариант Омикрон.

От 8 януари влизат в сила нови противоепидемични мерки в Румъния, а лицата, които носят текстилна маска на обществено място, рискуват да получат глоба до 2500 леи (505 евро), съобщава в. "Адевърул".

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде заяви, че това е равносилно на неносене на маска. Съгласно новите правила в открити и закрити обществени пространства ще може вече да се носят само хирургически маски и маски тип FFP2.

Близо 30 хиляди са новите случаи на КОВИД-19 в Гърция. Според данните за последните 24 часа в страната са регистрирани 29 334 новозаразени, а смъртните случаи са 78, съобщава телевизия "Скай". Направените през изминалото денонощие тестове са 136 447 като процентът на положителните е 21,5 на сто.

Гръцкото правителство обяви гражданска мобилизация за някои от лекарите в частния сектор, за да се подпомогне държавната здравна система, съобщава Асошиейтед прес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай