Свалената Дънчила иска да е президент

Нарече Клаус Йоханис най-токсичния държавен глава който Румъния е имала

Свалената Дънчила иска да е президент | StandartNews.com
  • Нарече Клаус Йоханис най-токсичния държавен глава който Румъния е имала

 

Румънският премиер Виорика Дънчила, която бе свалена от власт преди дни, обяви, че се кандидатира за президент, предаде БТА. В четвъртък правителството на СДП, оглавявано от Дънчила, беше свалено с вот на недоверие, внесен от шест опозиционни партии. Президентът Йоханис започна консултации с парламентарните партии за съставяне на ново правителство, като заяви, че вероятно то ще бъде сформирано от или около Национално-либералната партия (НЛП).

В същото време в Румъния започна официално кампанията за президентските избори, чийто първи кръг ще се състои на 10 ноември, а вторият - на 24 ноември. Право на глас на тези избори имат близо 19 млн. души в страната и чужбина.

Дънчила, която е лидер на Социалдемократическата партия (СДП), представи десет приоритета на програмата си, включително икономическо развитие, социално включване, прозрачност на президентската институция, развитие на инфраструктурата и други.

„Вярвам, че е дошло времето една жена да получи шанса да внесе равновесие между институциите, необходимо за благосъстоянието на хората. Борбата, която водя сега, е за всеки румънец, който иска да живее в мир, който иска по-добър живот, стабилност и сигурност в страната си”, заяви Дънчила. Тя отправи обвинения към настоящия президент Клаус Йоханис, наричайки го „най-токсичния президент, който Румъния некога е имала”.

По думите ѝ Йоханис „се е обърнал срещу румънците, блокирал е правителството, подигравал се е с конституцията и решенията на Конституционния съд”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай