Стрелба срещу протестиращи в Мианмар

Бронетранспортьори излязоха по улиците на големите градове

Стрелба срещу протестиращи в Мианмар | StandartNews.com

Силите за сигурност в Мианмар днес откриха огън, за да разпръснат протестиращите край електроцентрала. Бронетранспортьори излязоха по улиците на големите градове, за да спрат стотиците хиляди протестриащи срещу военния преврат, които демонстрират по улиците вече девети ден, предаде Вести.

Военни части бяха разположени край електроцентрала в северния щат Качин и се стигна до сблъсъци с демонстрантите.

Някои от тях твърдяха, че армията планира да прекъсна електрозахранването.

Много хора в Мианмар пренебрегнаха днес забраната за демонстрации и излязоха на шествия, протестирайки срещу военния преврат, свалил от власт избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Големи демонстрации имаше в Янгон, Мандалай и столицата Найпидау, както и в отдалечени области, населени предимно с етнически малцинства.

Протестиращите в Янгон организираха отново демонстрации пред китайското и американското посолство.

Те обвиняват Пекин в подкрепа на военната хунта и приветстват действията на САЩ за налагане на санкции срещу военните.

„Движението за гражданско неподчинение и демонстрациите показват, че народът на Мианма иска демокрация. Заставаме зад него”, посочи вчера в изявление в Туитър американското посолство в Мианмар.

Някои протестиращи носеха плакати, призоваващи хората да бойкотират бизнеси, свързани с военните. В протестите активно участват и държавни служители, а постове в социалните медии днес показват, че към тях се присъединяват и работещите в железниците.

Смята се, че за осемте дни на протести на улицата са излезли стотици хиляди хора, въпреки заплахата от шест месеца затвор за нарушаване на заповедта, забраняваща събиране на групи от повече от четирима човека. Със същата заповед на военните в страната беше въведен полицейски час от 20 ч. до 4 ч. сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай