Страх от скъпа ваксина срещу коронавируса

Огромен е напредъкът към създаването на ваксина срещу Covid-19

Страх от скъпа ваксина срещу коронавируса | StandartNews.com

Десетки световни знаменитости са се подписали под призив когато бъде създадена ваксина срещу Covid-19 тя да бъде достъпна за цялото население на планетата, предаде Ройтерс.

Инициатор е бангладешкият икономист Мохамад Юнус, който е носител на Нобеловата награда за мир от 2006 година за развитието на концепцията за микрокредитиране и микрофинансиране на бедни хора и дребни предприятия.

"Какво ще стане с по-голямата част от света, ако някои компании, разработващи ваксина, изпълнят намеренията си да я предоставят само на богатите европейски държави и Съединените щати?", пита Юнус.

Сред подкрепилите го са още един нобелов лауреат за мир - архиепископ Дезмънд Туту, предприемачът Ричард Брансън, холивудските звезди Джордж Клуни и Шарън Стоун.

Огромен е напредъкът към създаването на ваксина срещу Covid-19, но успехът все още не е гарантиран, заяви междувременно доктор Майк Райън от централата на Световната здравна организация в Женева.

А генералният директор Тедрос Гебрейесус съобщи, че СЗО най-после има разрешение да изпрати свои екипи в Китай, за да търсят първоизточника на смъртоносния коронавирус. Гебрейесус каза, че пандемията далеч не е свършила и че даже най-лошото може би тепърва предстои - заради политическите кавги в глобален план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай