Стотици сърби блокирани на границата ни с Гърция

Белград задава въпроси на Атина

Стотици сърби блокирани на границата ни с Гърция | StandartNews.com

Сърбия е изпратила официално питане до гръцките власти относно преминаването на тяхната граница от сръбски граждани и очаква отговор, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от  "Блиц".

"МВР нареди да се затвори границата, а външното министерство имаше съвсем друга препоръка за гражданите от Сърбия", каза Дачич за "Блиц".

Той добави, че министерството му настоява да получи отговор не само заради сръбските граждани, спрени на българско-гръцката граница, а и заради онези, които възнамеряват да тръгнат на път.

Омбудсманът Зоран Пашалич се свързал с група сръбски граждани, спрени на българско-гръцката граница, за да се информира за ситуацията, в която са попаднали, предаде Танюг.

Сръбските медии съобщават, че около 200 сърби, отправили се днес към Гърция през България, преминали без проблеми през България, но с часове чакат на границата, защото гръцките власти променили взетото по-рано решение и забранило влизането на сръбски граждани в Гърция до 1 юли.

На ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Маказа", ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Ивайловград" в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина. Медицински екипи извършват избирателно тестване на влизащите в южната ни съседка пътници.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай