Сърбия, Албания и Северна Македония искат "малък Шенген"

До 2021 година хората на Балканите ще пътуват само с лична карта

Сърбия, Албания и Северна Македония искат "малък Шенген" | StandartNews.com

Махат бариерите за бизнеса между трите държави

Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония Александър Вучич, Еди Рама и Зоран Заев приеха днес съвместна декларация за премахване на бариерите за бизнеса между трите държави. Това заявиха те на съвместна пресконференция в Нови Сад, предавана в пряк ефир от агенция Танюг, съобщи БТА.

След срещата президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че целта на срещата е до 2021 година хората на Балканите да пътуват само с лична карта. Той съобщи, че следващата тристранна среща ще се състои на 10 ноември в Охрид.

Премиерът на Албания Еди Рама заяви днес, че на региона отчайващо е необходимо да върви напред и инициативата, която се нарича по друг начин "малък Шенген" е отворена за всички в Западните Балкани. Премиерът на Северна Македония след заседанието каза, че е доволен от хода на разговорите. Свободното движение на стоки, работници и свободното движение на транспорта е наше голямо желание, така че се надявам, че нашият регион ще стане по-привлекателен, за да остават нашите хора тук, но и хората от чужбина да влагат пари в нашия регион, заяви Заев и призова всички останали страни от западната шесторка да се присъединят към инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай