Сърбите се питат: Какво му е на Вучич?

Вместо него, икономическите мерки обяви финансовия министър

Сърбите се питат: Какво му е на Вучич? | StandartNews.com

 

Какво му е на Вучич, се питаха сърбите след като президентът не се появи за най-важното си изявление пред нацията, на което трябваше да обяви икономическите мерки, които правителството взима, за да намали удара върху бизнеса заради развихрената пандемия. Самият Александър Вучич в неделя обяви, че ще разкаже мерките в детайли във вторник.

Вместо него обаче се появи финансовият министър Синиша Мали заедно с шефа на търговско-промишлената палата Марко Чадеж. Извинявам се от негово име, не се чувства добре днес, затова не е сред нас, каза Мали, цитиран от ТАСС. Министърът добави, че Вучич има намерение да направи изявленията си в следващите 48 часа.

През ноември Вучич влезе в болница, а лекарите заявиха, че има проблеми със сърцето и кръвоносната система.

В петък президентът излезе в телевизионно обръщение, като заяви, че това е най-тежкият ден за Европа след Втората световна война, на фона на нарастващите жертви от коронавируса, особено в Италия и Испания. Той предупреди и за влошаването на ситуацията в Сърбия и очакван увеличен размер на заразените. По последни данни в страната има 900 заразени, а жертвите на вируса са 23.

В неделя Вучич обяви, че кабинетът ще предложи да бъдат заделени за борба с епидемията  5,1 милиарда евро, което е 11% от Брутния вътрешен продукт на страната. Той каза, че ще бъдат дадени и по 100 евро на всеки пълнолетен сърбин, което ще струва на държавата 520 милиона евро.

Финансовият министър потвърди предложенията, както и подкрепа от по 250 евро на всеки малък бизнес в продължение на 3 месеца, като за тази мярка са заделени в бюджета още 700 милиона евро.

Предлага се още пренасянето на данъци и такси от частния бизнес за 2021 година без начисляване на лихви. Допълнитеилни гаранции за бизнеса ще дава държавния и банков фонд. Те ще са стойност 2 милиарда евро. Предвиждат и пускането на корпоративни облигации за големи и средни компании.

Целият покет от 5,1 милиарда евро ще бъде покрит със златния резерв на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай