Спасеният моряк: Гигантска вълна ни потопи

Корабът е от 70-те години, издирват още шестима

Спасеният моряк: Гигантска вълна ни потопи | StandartNews.com

 

Гиганска вълна ни захлупи, а после корабът потъна. Това разказа спасеният руски моряк Николай Кринов, която е бил старши техник,  часове след като бе изваден заедно с още петима украинци от водата в резултат на спасителна операция край бреговете на Турция до пристанището в Бартън.  То е по средата между Синоп и Истанбул.

Товарният кораб „Арвин“  е плавал под флага на Палау от Грузия за България, Бургас,  с 12-членен екипаж на борда. Шестима са спасени, а операцията тази вечер бе преустановена заради лошото време.

Бедстващите моряци са били в спасителни модки. Те са били спасени от екипите на турската брегова охрана. Всички те са в сравнително добро състояние, само един е в болница. Валията на Бартън разказа, че след получаването на сигнала за бедствие на екипажа към мястото на инцидента са били изпратени намиращите се в района кораби, както и екипи на морската охрана за издирване на екипажа.

Силният вятър и бурята, бушуващи в Черно море, обаче затрудняват придвижването на спасителните кораби, пише турската агнеция Anadolu. В спасителната операция се е включила фрегата  Fatih, както и военен хеликоптер.

Първоначално се смяташе, че екипажът е руски, но впоследствие стана ясно, че има 10 украинци и двама руснаци, един от които се е спасил.

Корабът се оказа собственост на украинската компания Arvin Shipping LTD. Първото му име е "Волго-Балт-189", построен е в далечната 1975 година в словенския град Комарно на Дунав.  Плавал е главно по реката, но и в морето. Дълъг е 114 м, широк - 14 м, събира 3 509 тона.

През 1997 година корабът е минал под флага на Малта, през 2013 година – на Камбоджа, а през 2016 година – на Палау.

Инспекторът по международната транспортна федерация в Новоросийск Олга Ананина заявила, че през 2020 година товарният кораб е бил проверяван поне три пъти, в това число и за техническо състояние.

До 2014 година корабът се водил в руските морски регистри, но оттогава вече е собственост на одеската компания Tesoro Marine.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай