Скопие громи и плаши София наред

България е застанала на пътя на европейската интеграция на РСМ, реве Скопие

Скопие громи и плаши София наред | StandartNews.com

Македонските власти определиха ветото на България като безотговорна геостратегическа грешка, става ясно от изявление на правителството в Скопие.

В текста се изтъква, че България е застанала на пътя на европейската интеграция на Република Северна Македония.

Подчертава се, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори.

И още, че "македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност", които идват от миналото и са стълбове на европейското бъдеще.

В изявлението кабинетът уверява, че страната е готова да започне преговори и има воля да продължи вътрешните реформи.

Същевременно президентът Стево Пендаровски заяви в интервю пред скопския телевизионен канал „Сител“, че ако искат да се стигне до решение, София и Скопие трябва да изпратят смекчаващи послания.

„Имаме още два дни, но от това, което е известно, няма пробив. Възгледите на Бучковски са същите като нашите. Той е специален представител и не трябва да има възгледи, различни от държавното ръководство. И това е, че има червени линии, които не трябва да се договарят. Моята позиция е, че веднага след завръщането на Бучковски от България, той трябва да се върне, за да информира мен, министър-председателя и лидера на опозицията, разбира се, ако иска. Ако двете страни искат да намерят решение по някой въпрос, трябва да излязат с помирителни послания. Ако българската страна върви с агресивни послания, както върви, тогава няма да има споразумение. Ако не успеем да направим пробив сега, ще трябва да изчакаме изборите в България да приключат през март. ГЕРБ на Борисов повиши рейтинга си със 7% през последния месец и половина и можем да предположим, че по-голямата част е заради този героизъм, или не знам как да го наречем, към Северна Македония. Това отношение им се изплати. Политическата логика е, че те ще се опитат да се възползват максимално до изборите“, смята Пендаровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай