Синът на Кадафи с мерак за президент

Сейф ал Ислам Кадафи се регистрира като кандидат за президентските избори

Синът на Кадафи с мерак за президент | StandartNews.com

Синът на либийския диктатор Муамар Кадафи прояви президентски мерак.

Сейф ал Ислам Кадафи се регистрира като кандидат за президентските избори в страната на 24 декември, съобщи представител на Висшата избирателна комисия в град Себха, където Сейф ал-Ислам е внесъл документите си, предаде телевизия Al Jazeera.

Синът на сваления преди 10 години диктатор е една от няколкото доста известни фигури, които ще се борят за президентския пост. Списъкът включва още командира на източните войски Халифа Хафтар и министър-председателя Абдул Хамид Дбейба.

За провеждането на изборите либийският парламентът прие закони, но Държавният съвет на страната ги определи в разрез със споразумението за излизане от политическата криза, договорено между противопоставящите се фракции в страната. В закона за президентските избори Държавният съвет не хареса разпоредбата, даваща право на военни също да се кандидатират, което проправя пътя за фелдмаршал Халифа Хафтар, смятан за силния човек на либийския изток.

Кандидатурата на Сейф ал Ислам Кадафи може да събуди у някои либийци носталгия по ерата преди 2011 г., когато подкрепян от НАТО бунт свали Муамар Кадафи от власт, след което последва десетилетие на хаос и насилие в страната, отбелязва Ройтерс.

Ерата на Кадафи все още се помни от много либийци като период на суров автократизъм, а Сейф ал-Ислам и други фигури от бившия режим са извън властта от толкова дълго, че може да им е трудно да мобилизират повече подкрепа от съперниците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай