Шпионски скандал: САЩ подслушвали евролидери

Агенцията за национална сигурност на Съединените щати е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване

Шпионски скандал: САЩ подслушвали евролидери | StandartNews.com

Агенцията за национална сигурност на Съединените щати е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс, като се позова на Датското радио. 

Разкритията са били направени в резултат на вътрешно разследване в датското военно разузнаване за ролята на американската агенция. 

Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия. Сред тях са външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (понастоящем президент) и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

Дания е близък съюзник на Съединените щати, който стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели до околните държави.

 От Агенцията за национална сигурност отказаха да коментират, коментар не направиха и от датското военно разузнаване. Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а  норвежкият му колега Франк Бакке-Йенсен каза, че подхожда изключително сериозно към твърденията.

„Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Политически смятам това за скандал“, коментира пред А Ер Де Щайнбрюк.

Датската министърка на отбраната Трине Брамсен, която, както се съобщава, е била информирана по-рано за шпионажа, заяви за Датското радио, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Подобни обвинения към Вашингтон в шпионаж се появиха и през 2013 г. Тогава тайни, разпространени от издайника на ЦРУ Едуард Сноудън, повдигнаха въпроса за подслушване на телефона на канцлерката Ангела Меркел от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Тогава Белият дом не отрече категорично тези твърдения, а посочи, че телефонът на Меркел не се подслушва в момента и няма да се подслушва в бъдеще.

Вчера Сноудън обвини президента на САЩ Джо Байдън, че е бил „дълбоко въвлечен в този скандал“. По време на датската афера Байдън бе вицепрезидент, съобщи БНР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай