Ще съдят Иран за сваления самолет

Представители на Украйна, Канада, Великобритания, Швеция и Афганистан ще се съберат в Лондон, за да обсъдят съвместни действия заради сваления с ракета украинския пътнически самолет край Техеран

Ще съдят Иран за сваления самолет | StandartNews.com

Представители на Украйна, Канада, Великобритания, Швеция и Афганистан ще се съберат в Лондон в четвъртък, за да обсъдят съвместни действия в отговор на признатото от иранските власти сваляне с ракета на украинския пътнически самолет край Техеран миналата сряда. Съдебни и финансови искове планират да подадат от „коалицията на скърбящите“, заяви пред агенция Ройтерс украинският външен министър Вадим Пристайко.

176 души загинаха при катастрофата на 8 януари, а преди два дни Техеран призна, че самолетът е свален неволно от иранска ракета. На борда на украинския самолет са пътували много иранци с двойно гражданство. 57 от загиналите са притежавали канадски паспорти, имало е граждани на Швеция, Афганистан, както и украинци.

Предположението на Иран, че самолетът на Украинските международни авиолинии е свален, докато е летял близо до военна база в момент на високо напрежение в региона, е глупост, заяви Вадим Пристайко. По думите на украинския външен министър Иран не е уведомил Киевя преди да направи признание пред света, че машината е свалена от иранска ракета. Той отхвърли и теорията, че самолетът е сменил курса преди удара.

Високопоставен следовател от Иран се очаква да посети Украйна през следващите дни и да установи дали украинска лаборатория е подходяща за разчитане на черната кутия на самолета.

Говорител на иранското правителство отрече, че е имало опит за потулване на истинатая в отговор на критиките защо не са разкрити обстоятелствата около трагедията още в сряда, когато са разбрали и иранските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай