Шамар от Европейската комисия за Алжир. Пълна подкрепа за Мароко

ЕК публикува втори доклад за напредъка в района на Сахара

Шамар от Европейската комисия за Алжир. Пълна подкрепа за Мароко | StandartNews.com

Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) публикуваха на 22 декември 2021 г. втори годишен доклад относно „ползите за населението на Сахара“, в рамките на прилагането на споразумението под формата на размяна на писма  за изменение на Протоколи 1 и 4 от Споразумението за асоцииране Мароко-ЕС, което влезе в сила на 19 юли 2019 г., по-известно като „Споразумение за земеделие“.

Този доклад от близо 40 страници описва подробно различните аспекти от това споразумение за населението на южните провинции на Кралство Мароко. Положителният тон е поредното доказателство за стабилността на партньорството между Мароко и Европейския съюз (ЕС), отличаващо се със своя дух на доверие и откритост.

Авторите на доклада потвърждават подхода, възприет от мароканските власти за насърчаване на икономическото отваряне на южните провинции и за превръщането им в истински привлекателен център.

Документът изобилства от цифри за положителното и видимо въздействие на Споразумението върху социално-икономическото развитие на южните марокански провинции и тяхното население по отношение на икономическия растеж, производството и износа на селскостопански продукти и рибарство, създаване на работни места и инвестиции.

Той подчертава динамичността и бързия растеж на тези региони, както и действията, предприети от Мароко за развитието на неговите южни провинции в рамките на „Програмата за развитие 2016-2021 г.“, чрез прилагане на множество мащабни проекти в много области.

Докладът на ЕС потвърждава значимостта на публичните политики, прилагани в региона, като подчертава значителните резултати, получени на различни нива и техния мултиплициращ ефект по отношение на инвестициите, социалната защита за мароканското население, подобрение на условията на труд, социално-икономическата интеграция на жените, енергичната подкрепа за младежта и развитие на инфраструктурата. Документът представлява признание от страна на европейската изпълнителна власт и Европейската служба за външна дейност за значителните усилия, положени от Кралство Мароко в южните му провинции.

Европейските институции определят като фалшиви тезите за т. нар. „разграбване“ на ресурсите на южните провинции, пропагандирани от противниците на териториалната цялост на Кралството. Нещо повече - докладът потвърждава доказаната полза за населението на мароканска Сахара, както беше отбелязано и записано от представителите на Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност и по време на посещението им през септември 2021 г. в Мароко, включително в южните провинции.

Това посещение даде възможност на европейските служители лично да се убедят в осезаемия социално-икономически напредък, който тези региони преживяват, да проведат срещи с легитимни представители на местното население и да се уверят в първостепенното значение, което придобива Мароко-ЕС - партньорство за консолидиране на икономическата откритост на южните провинции.

В доклада е записано, че при срещите на европейските експерти с различни икономически субекти, местни власти и представители на гражданското общество, включително организации, специализирани в областта на правата на човека, е отчетена пълна подкрепа за усилията при развитието на региона, тяхната пълна подкрепа за Споразумението като инструмент за икономическото и социално развитие на тези региони.

Подчертават се усилията и постиженията на Мароко в защитата на правата на човека на национално ниво и активната му роля на международно ниво, както е записано в Годишния доклад на ЕС за правата на човека и демокрацията в света (2021 г.), позовавайки се на многото проекти, изпълнени в рамките на Съвместната политическа декларация, приета от Съвета за асоцииране през юни 2019 г.

Що се отнася до въпроса за Мароканска Сахара, докладът припомня решителната подкрепа на ЕС за процеса за уреждане на този регионален спор. Оценени са усилията на новия личен пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура, който с мисията в региона потвърждава ангажимента на ЕС за укрепване на регионалното сътрудничество.

Изводите в доклада представлявават нов европейски шамар за Алжир и на сепаратистите от „Полисарио“, които с поредица от външнополитически маневри целяха да поставят под въпрос законността на споразуменията между ЕС и Мароко, обхващащи провинциите на Сахара в Южно Мароко. Докладът е и поредно признание и за непреходните търговски отношения между Мароко и Франция.

„ЕС потвърждава тяхната стабилност и потвърждава отново ангажимента на Европа в рамките на нейното всеобхватно партньорство с Кралство Мароко“, пише в доклада..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай