Северно Косово на ръба на хуманитарна катастрофа

В аптеките, в които вече 10 дни не се доставят лекарства, търсенето се увеличи, а запасите намаляват

Северно Косово на ръба на хуманитарна катастрофа | StandartNews.com

Председателят на Сдружението на бизнесмените в Северно Косово Радош Петрович потвърди, че от утре, 1 юли, магазините за хранителни стоки, будките и дори фурните за хляб в Северно Косово няма да работят, предаде ТАНЮГ. Петрович каза миналата седмица за вестник „Политика“, че решение за това е взето на заседание на бизнесмените поради наложените 100-процентови мита върху стоките от Сърбия, въведени от властите в Прищина през ноември миналата година. Според Петрович тези мита са довели жителите на Северно Косово на ръба на хуманитарна катастрофа.

От утре няма да работят дори фурните, чиито собственици през последните десет дни намалиха доставките на хляб с 60 процента. Солидарно с частните собственици на магазини за хранителни стоки и стоки за широко потребление няма да работи нито едно заведение за хранене, нито бензиностанциите и не е известно докога ще останат затворени.

В аптеките, в които вече 10 дни не се доставят лекарства, търсенето се увеличи, а запасите намаляват. Най-много се продават антибиотици, лекарства за хронични болести и антидепресанти, което предизвиква тревога.

Все още не е известно ще работят ли детските градини, в които вече няколко дни на децата вместо мляко и млечни продукти се дава чай, пише вестник „Политика“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай