Северна Корея: Помощта от САЩ е „зловеща схема“

Външното министерство на Северна Корея публикува на официалния си уебсайт критики срещу американската помощ

Северна Корея: Помощта от САЩ е „зловеща схема“ | StandartNews.com

 „Американската хуманитарна помощ е „зловеща политическа схема” за оказване на натиск върху други държави“, каза изследовател от Северна Корея.

Външното министерство на Северна Корея публикува на официалния си уебсайт критики срещу американската помощ, съобщи новинарският портал „А Нюз”.

Канг Хьон Чол - старши изследовател в свързаната с министерството Асоциация за насърчаване на международния икономически и технологичен обмен, изброи редица примери от цял свят, които според него подчертават американската практика за обвързване на помощта с нейните външнополитически цели или натиск по въпросите на правата на човека.

„Това ясно разкрива, че американското скрито намерение да свърже „хуманитарната помощ“ с „въпроса с правата на човека” е да легитимира техния натиск върху суверенни държави и да постигне своята зловеща политическа схема“, пише Канг.

Сред примерите, които излага, е намаляването на американската помощ за правителството в Афганистан, откъдето САЩ трябва да изтеглят последните си войски през следващите седмици.

„На практика много страни са изпили горчивия хап, след като са възложили големи надежди на американската „помощ“ и „хуманитарна подкрепа “, твърди анализаторът. Южна Корея обеща, че ако бъде поискано от Пхенян, ще осигури коронавирусни ваксини, а някои анализатори твърдят, че такава чуждестранна помощ може да даде възможност за възобновяване на дипломатическите преговори между двете разделени Кореи.

Северна Корея не е показала публични признаци на интерес към помощ от страна на Южна Корея или САЩ, въпреки че прие ограничена помощ от Китай и Русия. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призна, че страната му е изправена пред "остър" недостиг на храна, припомня БГНЕС.

Според доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO), тази година се очаква Северна Корея да произведе "почти средно ниво" от 5,6 милиона тона зърнени култури. Северна Корея се нуждае от допълнителни 1,1 милиона тона зърнени култури, за да изхрани населението си, а при 205 000 тона официално планиран внос страната вероятно ще се сблъска с недостиг на храна от около 860 000 тона, се казва в доклада. Северна Корея е известна с възникващия си хроничен недостиг на храна, а от миналата година явлението се задълбочава от наводненията в ключови селскостопански райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай