САЩ затвориха небето на Сирия

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИДИЛ, но са смятани за терористи от турското правителство

САЩ затвориха небето на Сирия | StandartNews.com

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции. Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии, на които се позова БТА.

На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила:

"Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона."

По-рано телевизия "Ал Маядин" съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования от коалицията Сирийски демократични сили, в град Ел Маликия, в сирийската провинция Хасака. Нападението става часове след като Съединените щати обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление, а американските войници в района се изтеглиха.

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИДИЛ, но са смятани за терористи от турското правителство. След изненадващото си решение за изтегляне на американските части от североизточна Сирия, Доналд Тръмп заплаши, че ще унищожи и заличи турската икономика, ако Анкара "прекрачи граници" в Сирия. Той предупреди, че е недопустимо да се нанасят удари по американски военнослужещи или съюзници на Вашингтон в Сирия.

Тръмп, кюрдите и Турция

Американският президент Доналд Тръмп защити вчера решението на администрацията си да изтегли американските войски от Северна Сирия, като посочи, че е твърде скъпо САЩ да продължават да подкрепят сирийските кюрдски сили в района в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

 

Кюрдите се сражаваха с нас, но получиха много пари, както и оборудване за това. Те се сражават срещу Турция от десетилетия, заяви Тръмп. Той отбеляза, че е време САЩ да излязат от "тези безкрайни войни" и да върнат вкъщи американските войници.

По-късно Тръмп заплаши, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме някакви действия, излизащи от рамките на позволеното, предадоха световните агенции. Както съм казвал и преди, ако Турция направи нещо, което аз при цялата си огромна и ненадмината мъдрост, сметна за излизащо от рамките на допустимото, ще залича икономиката на Турция, написа американският президент в Туитър.

Въпреки заплахата на Тръмп турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална задгранична операция. Конвой от около 100 бронирани коли са били прехвърлени към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата.

Междувременно турското министерство на отбраната съобщи в Туитър днес, че всички подготвителни действия за евентуална военна операция в Североизточна Сирия са завършени. Установяването на "сигурна зона" е съществено за приноса към налагане на мир и стабилност в региона, както и за това сирийците да живеят в безопасност, допълни министерството.

Също днес в турския Меджлис ще бъде внесено предложение за удължаване с още една година мандата на турската армия за трансгранични операции, което се очаква да бъде одобрено с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейния съюзник Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели.

САЩ не започват пълно изтегляне от Сирия, заяви високопоставен представител на администрацията, цитиран от световните агенции. "Това, което правим, е изтегляме известен брой войници (около 50), разположени по границата, много малък брой, на много малко разстояние", каза американският представител пред журналисти. "Извън това, военното ни присъствие в североизточна Сирия не е променено", увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай