САЩ удрят Турция със санкции заради Сирия

санкциите ще бъдат и заради сътрудничеството на Анкара с Москва

САЩ удрят Турция със санкции заради Сирия | StandartNews.com

30 републиканци в Конгреса на САЩ подготвят резолюция за санкции срещу Турция във връзка с военната операция на Анкара в Сирия, както и заради сътрудничеството й с Москва, заяви в прессъобщение вносителят на законопроекта Лиз Чейни, голямата дъщеря на бившия вицепрезидент на Съединените щати Дик Чейни.

"Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият режим трябва да бъдат изправени пред сериозни последици за безмилостното нападение срещу нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия, които загубиха хиляди хора в битката срещу ИДИЛ и ни помогнаха да защитим нашата страна", заяви Чейни.

"Санкциите не са само отговор на насилствените атаки на режима на Ердоган в Северна Сирия. Конгресът отдавна е обезпокоен, че режимът си сътрудничи с противници на САЩ, като Русия. Ако Турция иска да бъде третирана като съюзник, то трябва да се държи съответно. Те трябва да бъдат санкционирани за нападението срещу нашите кюрдски съюзници ", каза още юристката, майка на 5 деца.

По-рано сенаторите Линдзи Греъм и Крис Ван Холен предложиха законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция, който включва ограничения срещу турския президент и членове на кабинета му, санкции срещу турския енергиен сектор.

Предлага се забрана на американското военно сътрудничество с Анкара и налагане на санкции срещу придобиването от Турция на руските системи за противоракетна отбрата С-400.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай