САЩ: Русия сее хаос в Средиземноморието

Майк Помпео обвини Русия, че всява хаос

САЩ: Русия сее хаос в Средиземноморието | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия, че продължава да "заплашва стабилността в Средиземноморието" и сее "хаос, конфликт и разделение" в страните от региона, предаде Франс прес.

По този начин Помпео отговори на своя руски колега Сергей Лавров, "който обвини САЩ, че играят политически игри" в региона. Според държавния секретар на САЩ, руският външен министър допуска "фактическа грешка и се опитва да пренапише историята".

"Всъщност САЩ работят ефикасно с регионалните партньори и подкрепят политическите процеси под егидата на ООН в Либия", увери държавният секретар в Туитър. "Русия, от своя страна, подкопава вътрешната политика на страните около Средиземно море, подкрепя бруталния сирийски диктатор (Башар Асад - бел. АФП), и подхранва конфликта в Либия с посредничеството на съюзнически групи", добави Помпео.

"Русия продължава да заплашва стабилността на Средиземноморието, като използва множество техники, за да разпространява дезинформация, да подкопава националния суверенитет и да всява хаос, конфликти и разделение сред страните в региона", подчертава държавният секретар на САЩ. Освен това той порицава поведението на Москва в Либия, Гърция и Сирия.

Изявлението беше направено в деня, в който руският президент Владимир Путин най-накрая поздрави демократа Джо Байдън за победата му на президентските избори срещу Доналд Тръмп, отбелязва АФП като добавя, че сегашният американски президент не успя да подобри отношенията с Русия. Той беше възпрепятстван от обвиненията за руска намеса в победата му през 2016 г. и от враждебността на американската политическа класа към Кремъл.

Путин изчака повече от месец след обявяването на победата на Байдън, преди да го поздрави. Руския президент подчерта, че е готов да сътрудничи и контактува с новоизбрания си американски колега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай