САЩ подновяват преговорите с талибаните

Тръмп посети Афганистан за среща с американските войници по случай Деня на благодарността

САЩ подновяват преговорите с талибаните | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп обяви по време на неочаквана визита в Афганистан, че САЩ ще възобновят мирните преговори с талибаните, предаде Франс прес.

"Талибаните искат споразумение и ние се срещаме с тях. Ние им казваме, че трябва да има спиране на огъня, те не искаха прекратяване на огъня, но сега искат прекратяване на огъня", каза Тръмп след среща с афганистанския президент Ашраф Гани в американската военновъздушна база Баграм в Афганистан.

"Ще останем в Афганистан, докато не сключим споразумение или докато не постигнем пълна победа", каза още президентът на САЩ.

Тръмп пристигна в базата Баграм, за да се срещне и с американските войници по случай Деня на благодарността. Той прекара с тях няколко часа.

Едно от предизборните обещания на Тръмп за президентските избори през 2016 г. беше изтеглянето на американските войници от Афганистан и Близкия изток, припомня Асошиейтед прес. Тръмп обеща, че ще намали броя на войниците в Афганистан до около 8600. Днес САЩ имат в тази страна между 13 000 и 14 000 военнослужещи, допълва Франс прес.

САЩ и талибаните бяха близо до постигането на споразумение през септември, което да позволи на американските сили да се изтеглят. Мирните преговори обаче бяха прекратени, след като при бомбен атентат в Кабул бяха убити 12 души, сред които един американски войник, отбелязва АП.

Изненадващата визита на Тръмп в Афганистан започна малко след 20,30 ч. местно време. След среща с афганистанския президент и американски военни, Тръмп отпътува от базата Баграм за САЩ малко след полунощ местно време, допълва АП. На журналистите, придружаващи президента, бяха дадени строги инструкции да не разгласяват визитата от съображения за сигурност. Тръмп бе за първи път в Афганистан. Визитата идва в повратен етап от президентския мандат на Тръмп - на фона на набиращото скорост разследване за импийчмънт, отбелязва АП.

Американският президент, придружен тогава от първата дама Мелания Тръмп, направи подобна визита за Деня на благодарността миналата година в Ирак. Преди няколко дни американските войници в Ирак посети и вицепрезидентът Майк Пенс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай