Руски олигарх прати празен самолет за куфара си

Близкият до Путин Игор Шувалов намерил начин да вземе вещите си от австрийската си вила въпреки карантината

Руски олигарх прати празен самолет за куфара си | StandartNews.com

Руски олигарх е пратил празен самолет до Австрия, за да му вземе куфара. 

В събота летището в Залцбург е издало разрешение за кацане на празен частен самолет, който след час е отлетял обратно. Причината за краткия престой е била на борда да бъде натоварен куфар на руски олигарх. Тъй като в момента се налага 14-дневна карантина на пристигнали от чужбина пътници, министерството на здравеопазването е потвърдило, че въпросната машина е била празна, съобщи dir.bg.

Самолетът модел "Гълфстрийм" G 650 с регистрация LХ-МОW, дошъл от Москва, е машината, с която лети Игор Шувалов - бивш вицепремиер и довереник на Путин, който в момента е шеф на Внешекономбанк, съобщават австрийското радио и телевизия, като се позовават на руски медии.

Самолетът, пристигнал в Залцбург, е взел куфар и някои вещи на Шувалов, който притежава вила край езерото Атерзее, е обяснила говорителката.

Олигархът и семейството му са известни със скъпоструващите си полети. През 2016 година опозиционният политик Алексей Навални разкри, че жената на тогавашния вицепремиер Олга Шувалова е превозила расовите си кучета с частни самолети за участие в международни изложения. Навални е съобщил, че за да отиде до "дачата" си в Австрия и да се върне обратно в Москва, семейството на Шувалов е заплатило 72 000 евро. Но междувременно цените на тези услуги са намалели наполовина.

Това е вторият частен самолет, дошъл от Русия през май въпреки забраната за кацане на самолети, пристигащи от рискови райони с голям брой заразени с коронавирус, която е в сила до 22 май. Според информация на Ройтерс на 4 май частен самолет модел "Бомбардие", използван от шефа на Роснефт Игор Сечин, е кацнал на виенското летище и три дни по-късно е отлетял за Москва.

За двете посещения най-напред е съобщил електронният сайт на медия на бившия олигарх Михаил Ходорковски, който e в опозиция.

На въпрос на австрийската информационна агенция АПА говорителка на министерството на здравеопазването, отговорно за разпоредбата за забрана на кацанията, е потвърдила двете кацания, които са били възможни по силата на клауза, разрешаваща кацания на самолети без пътници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай