Русия с неочакван жест, изтегля войници от границата с Украйна

Това е наредил руският министър на отбраната Сергей Шойгу

Русия с неочакван жест, изтегля войници от границата с Украйна | StandartNews.com

Русия съобщи, че планира изтегляне на около 10 000 войници близо до украинската граница. Този неочакван жест на Москва за деескалация на напрежението между двете страни е на фона на очакваните преговори с НАТО и САЩ, съобщава The Telegraph, предава БГНЕС.

Войските от Южния военен окръг ще се върнат в базите си след месеци учения край Украйна, защото са изпълнили задачите си. Това е наредил руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Вече са съгласувани поделенията, военнослужещите, отрядите в моторизирани части, този етап е завършен. Повече от 10 000 военнослужещи ще тръгнат към постоянната си локация от територията на общовойсковия район за учения“, сочи съобщението на министерството, цитирано от Интерфакс.

Ученията са проведени в няколко региона близо до Украйна, включително в Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и в южните руски региони Ростов и Кубан, сочи доклада на министерството.

Русия струпва войски и техника близо до границата с Украйна от октомври насам, което поражда световни опасения от инвазия. Според военни анализатори техниката и хората се струпват не само за ученията по границата.

Кремъл отрече каквито и да било планове за изпращане на войски в Украйна с аргумента, че руските войски са свободни да правят каквото си искат на руска земя.

Москва обаче настоява за правно обвързващи гаранции от Запада, че НАТО ще забрани на Украйна или която и да е друга източноевропейска страна да се присъедини към алианса и няма да разположи оръжия или войски близо до границата на Русия.

Изненадващото съобщение на Шойгу дойде след изявлението на руския президент Владимир Путин, който каза, че очаква с нетърпение разговорите със САЩ по проект на споразумение за сигурност, което очертава какво трябва да направи НАТО, за да защити по-добре Русия.

Изтеглянето на 10-те хиляди души е само една десета част от постоянното присъствие на военни по границата, с необходимото оборудване, които западното разузнаване са докладвали.

По-рано тази седмица около 1200 парашутисти, както и танкове и друго оборудване, проведоха военни учения в окупирания от Русия Крим, симулирайки превземане на територия.

Руските държавни медии показаха кадри от ученията с изстреляни ракети по позиции на противника и кацане на парашутисти на полигон.

Отделно в Украйна президентът Владимир Зеленски проведе видеоразговор с 20 американски сенатори и членове на Конгреса, за да обсъди продължаващото натрупване на руски техника и военни. От офиса на Зеленски съобщиха, че обаждането в петък има за цел да покаже, че Киев иска повече от участие на САЩ в разрешаването на конфликта с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай