Румъния се изхитри, ще се брани в НАТО с втора употреба

Букурещ иска да купи 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия за едва 454 млн. евро

Румъния се изхитри, ще се брани в НАТО с втора употреба | StandartNews.com

Букурещ иска да закупи 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия. Предвиденият общ бюджет възлиза на 454 млн. евро, съобщи норвежкото правителство.

"Самолетите F-16 служиха на въоръжените сили и на нацията повече от 40 години, докато не бяха заменени от F-35. Много се радвам, че Румъния, съюзник в НАТО, иска да закупи от нас 32 норвежки F-16", заяви министърът на отбраната Одд-Рогер Еноксен.

Въпреки че са на няколко десетилетия, F-16 бяха описани като имащи "огромен капацитет", който се очаква да даде на румънските военновъздушни сили значителен и бърз тласък на бойната им мощ.

През 2019 г. Министерството на отбраната възложи на норвежката Агенция за отбранително оборудване да се разпореди със системата F-16 в рамките на действащите разпоредби.

За препродажбата на F-16 се изисква одобрение от трета страна от властите на САЩ, а за износ, както в този случай, се изисква и лиценз за износ от Министерството на външните работи на самата Норвегия.

"Процесът на продажба на този тип военно оборудване на други държави е обширен, а и на пазара има няколко играчи", заяви директорът на Агенцията за отбранително оборудване Мете Сьорфонден. "Нашите изтребители са сред най-добре поддържаните в света и редовно се модернизират. Сигурна съм, че нашите самолети ще служат добре на Румъния в продължение на няколко години", добави тя.

Преди военните самолети да бъдат предадени на Румъния, е предвидено те да преминат през техническо обслужване. Според плана първият самолет ще бъде доставен през 2023 г., а последният - през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай