Рияд наемал килъри за ирански врагове

Саудитското разузнаване започнало да готви акциите още преди година

Рияд наемал килъри за ирански врагове | StandartNews.com

Високопоставени служители от саудитското разузнаване, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, са се опитвали да наемат частни килъри срещу ирански врагове на кралството, твърди

американският в. "Ню Йорк таймс. Според изданието миналата година хората на Бин Салман са питали група бизнесмени дали може да се използват частни компании за убийства. Информацията е от трима души, запознати с тези преговори. Разговорите се състояли повече от година преди убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и били организирани от Джордж Надер, бизнесмен от американско-ливански произход. Преди това той се срещнал с принц Мохамед и разговарял за иранския си план с представители на Белия дом, пише "Ню Йорк таймс".

Обмислянето на убийства започнало след началото на утвърждаването на принца като силен човек в кралството.
През март 2017 г. в Рияд бил разискван план на стойност 2 млрд долара за привличане на служители на частни компании, които се занимават с разузнавателна дейност, към операции за дестабилизиране на икономиката на Иран.

На срещата присъствал и вече уволненият генерал Ахмед Асири, който наредил убийството на Хашоги, посочва изданието.

Тогава високопоставени помощници на генерала се интересували за убийство на Касем Солеймани - лидер на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, смятан за непоколебим враг на Саудитска Арабия.

Интересът към убийства, тайни операции и военни кампании като войната в Йемен, надзиравани от принц Мохамед, бележи промяна в политиката на кралството, което исторически е избягвало авантюристична външна политика, която би създала нестабилност и би застрашила удобната позиция на Рияд като един от най-големите световни износители на петрол, изтъква вестникът.

Бизнесмените с предишна кариера в разузнаването смятали този план срещу Иран като доходен източник на средства и за начин да отслабят държава, смятана от саудитците за изключителна заплаха.

На тези срещи участвал и израелецът Джоуел Замел, тясно свързан с разузнаването в еврейската държава.
Надер и Замел смятали да разкрият скрити авоари на Корпуса на ислямската революция в Иран, да създадат фалшиви профили в социални медии на фарси за подклаждане на безредици в Иран, да финансират ирански опозиционни групи и да публикуват истински и фалшиви обвинения срещу високопоставени иранци, така че да ги настроят един срещу друг.

Джордж Надер е съветник на престолонаследника на Обединените арабски емирства, държава, която заедно със САЩ и Израел смята Иран за най-голямата заплаха за стабилността в Близкия изток, съобщава "Ню Йорк таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай