Ремдесивир е новата надежда срещу коронавируса

Времето за възстановяване на пациентите с ремдесивир е 11 дни, сравнено с 15 дни без него

Ремдесивир е новата надежда срещу коронавируса | StandartNews.com

Оглавяващият борбата с коронавируса в САЩ обяви, че антивирусното лекарство ремдесивир е ефективно при пациенти с усложнения вследствие на Covid-19.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антъни Фаучи се позова на мащабно изследване, обхванало 1063 пациенти. Част от тях са получавали плацебо, което е позволило на изследователите да установят ефекта от медикамента върху останалите пациенти.

"Данните показват, че ремдесивир има ясно изразен, значим позитивен ефект, който се изразява в скъсяване на времето за възстановяване. Това е от голямо значение! Времето за възстановяване на пациентите с ремдесивир е 11 дни, сравнено с 15 дни", обясни Фаучи.

Според американския експерт ремдесивир може да се окаже основа за създаване на още по-ефективен лек срещу Covid-19. "Въпреки че 31% с подобрение не е като 100 процента, те са показателни за нещо много важно. Това доказва, че този вирус може да бъде блокиран с лекарство", обясни той.

По-рано в сряда списание "Лансет" разпространи резултатите от тест на ремдесивир при 237 пациенти в Ухан. Това изследване не показа позитивен ефект от лекарството. Антъни Фаучи изтъкна, че това проучване "не е адекватно", но призна, че изводите за ефекта от ремдесивир не са окончателни и предстоят още проучвания.

Здравният съветник на американският президент увери, че много скоро регулаторните органи ще позволят прилагане на ремдесивир на най-тежко болните. Масовото пускане на пазара ще изисква повече време.

Надеждата за лек срещу пандемията доведе до ръст с над 2% на основните борсови индекси в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай