Разселени азери умират, за да се приберат вкъщи

Правителството на Илхам Алиев с мащабна програма за обезвреждане на мините в седемте района около Нагорни Карабах, окупирани от арменските сили

Разселени азери умират, за да се приберат вкъщи | StandartNews.com
  • Правителството на Илхам Алиев с мащабна програма за обезвреждане на мините в седемте района около Нагорни Карабах, окупирани от арменските сили

Шакир Хаджиев е на 30 години, когато войната го принуждава да напусне селото си, югоизточно от Нагорни Карабах, в началото на 90-те години. Пристигането на етнически арменски сили в Асаги Сейидахмадли, в азербайджанския квартал Фузули, струва на Хаджиев дома и работата му в местното правителство.

В продължение на повече от четвърт век той е един от стотиците хиляди вътрешно разселени азербайджанци, които мечтаят някой ден да се върнат в домовете си в седемте района около Нагорни Карабах, окупирани от арменските сили, разказва Свободна Европа.

Миналата есен, когато азербайджанска военна офанзива възвърна опустошената от войната територия, където някога се намираше селото на Хаджиев, той беше на ръба да види мечтата си изпълнена.

Прекратяването на огъня с посредничеството на Русия на 9 ноември сложи край на най-смъртоносните боеве от десетилетия, като арменските сили се съгласиха да освободят цялата останала територия - извън самия Нагорни Карабах - която те окупираха в Азербайджан. Така на 28 ноември, на 65-годишна възраст, Хаджиев се качи в една тойота заедно с дъщеря си Зибейда Адилзаде, брат си Фирудин Хаджиев и още един мъж на име Зулфугар Хусейнов. Те бяха едни от първите вътрешно разселени лица на Азербайджан, които се опитаха да се върнат на наскоро възстановената територия около Нагорни Карабах.

Но Хаджиев така и не стигна до дома си. По пътя, близо до руините на бившето си село, колата им се е ударила в противотанкова мина, поставена от отстъпващи арменски сили. И четиримата загиват на място.

Десетки убити или осакатени

Прокуратурата в Баку заяви, че десетки азербайджански военнослужещи и разселени лица са били убити или осакатени от наземни мини след прекратяването на огъня.

Повечето цивилни жертви се опитваха да видят какво е останало от техните бивши градове и села в и около Нагорни Карабах. Всъщност те нарушиха азербайджанския закон, като се впуснаха в територия, която остава затворена за цивилни, докато невзривените боеприпаси не могат да бъдат премахнати.

В много случаи те пътували по непочистени пътища или пресичали открити полета, за да избягват азербайджанските военни пунктове.

Правителството в Баку поиска от вътрешно разселените лица да бъдат търпеливи, докато разминирането тече и властите се опитват да възстановят основната инфраструктура като жилищни помещения и доставки на електричество.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев символично започва работа по проект за изграждане на железопътна връзка на територия близо до Нагорни Карабах на 14 февруари.

На 14 февруари президентът на Азербайджан Илхам Алиев посети четири от завзетите области – Физули, Зангилан, Лачин и Джабраил, за да стартира големи инфраструктурни проекти, насочени към подпомагане на завръщането на разселените лица.

Тези проекти включват строеж на жилища, производствени съоръжения, социални услуги, селскостопанска инфраструктура, електроцентрали и железопътни връзки.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев символично започна работа по проект за изграждане на железопътна връзка на територия близо до Нагорни Карабах на 14 февруари. Алиев се закле „да съживи освободените земи и да върне нашите вътрешно разселени хора в тези земи възможно най-скоро“.

"Имаме големи планове", каза Алиев при пускането на водноелектрическа централа в Лачин на 14 февруари. "Ще се опитаме да завършим работата по разминирането възможно най-скоро и да оценим щетите. В същото време инфраструктурни проекти вече са стартирани. "

Неизбухналите боеприпаси са взривени като част от операция по обезвреждане в кварталите Фузули и Кабраил в края на миналата година.

Междувременно азербайджанските разселени лица казват, че са готови да се върнат в бившите си градове и села и да започнат възстановяване. Мнозина уверяват, че чакат само правителствената дума, че работата по разминирането е направила достатъчно безопасна, за да позволи връщането им.

Забила Мамедова е била учителка в град Шуша преди войната. Тя знае, че една от двете й къщи там е била разрушена, докато градът е бил контролиран от арменските сили, които го наричат ​​Шуси. "Изчакваме почти 30 години Шуша да бъде освободена, за да можем да се върнем - или как да го кажа? - да се върнем там", казва Мамедова пред телевизия RFE/RL .

"Вярно е, че е трудно да се върнем в сегашната ситуация," казва тя, "но може би нашият президент ще създаде всички необходими условия за нас.", казва Зибила.

Валида Оруцова е прекарала голяма част от последните три десетилетия, отглеждайки семейството си в село близо до Баку.  Сега тя очаква с нетърпение завръщането си в родния си град в Нагорни Карабах.

Замин Тагиев, също казва, че е готов да се върне в Шуша, независимо какво го очаква. "Разбира се, че искам да се върна там", казва Тагиев. "Всичко там, дори и сега да е в руини, е добро за мен."

Безопасност на първо място

Задачата за разчистване на мините и невзривените боеприпаси от бойните полета в и около Нагорни Карабах е огромна. Идрис Исмайлов, ръководител на операциите на Азербайджанската национална агенция за противоминна дейност (ANAMA), изчисли през декември, че може да отнеме до 10 години, за да се разминира напълно цялата територия.

Но Исмаилов заяви, че очаква да бъдат премахнати достатъчно експлозиви в рамките на три до пет години, за да се позволи безопасното връщане на стотици хиляди разселени азербайджанци.

Най-силно засегнатите райони са по укрепените бивши фронтови линии, където са поставени мини от началото на 90-те години на миналия век, за да се създаде буферна зона между азербайджански и арменски сили - особено близо до Тартар и Агдам, както и в областите Физули и Джибраил. В интервюта за RFE/RL военни експерти както от Азербайджан, така и от Армения описват терена в тези райони като покрит с „килими от наземни мини“.

Подобно на повечето села по бившите фронтови линии на войната за Нагорни Карабах, за азербайджанските разселени лица остава малко да се върнат в Чулиу в азербайджанския квартал Агдам.

Световната организация за защита правата но човека Human Rights Watch (HRW) заяви в доклад от 11 декември, че голяма част от невзривените боеприпаси, оставени от неотдавнашните боеве, са от използването на касетъчни бомби от двете страни. Касетъчните боеприпаси разпръскват малки бомби, които са предназначени да експлодират при удар. От HRW обаче казват, че много от тях остават невзривени и действат като противопехотни мини от години и дори десетилетия.

Неизбухналите боеприпаси представляват сериозна заплаха за безопасността в бившите окупирани области на Азербайджан, които граничат с Армения. Но проблемът там се смята за по-малък. Това предполага, че азербайджанските разселени лица от областите Калбакар, Лачин, Кубадли и Зангилан ще могат да се върнат по-рано от други.

Рехабилитация

Гулам Исакзай, местният координатор на ООН в Азербайджан, казва, че очаква правителството в Баку да позволи „поетапно“ връщане на разселените лица, след като може да се създаде „безопасна и сигурна среда“.

"Що се отнася до по-голямата и по-възрастна група от разселени лица, тяхното завръщане зависи много от създаването на безопасни и подходящи условия за живот", казва Исакзай пред RFE/RL. "Понастоящем наличието на мини и невзривени боеприпаси е основна пречка за рехабилитацията на тези райони и завръщането на разселените хора."

Деминери в квартал Агдам в Азербайджан:

Засега, казва Исакзай, от съществено значение е образователните кампании и кампаниите за повишаване на осведомеността да бъдат насочени към хората, които отчаяно се връщат в бившите си села и градове. Той казва, че правителствените програми за информиране на мини ще помогнат "да се обезсърчи населението от неконтролирано и неразрешено връщане - както и от бъдещ риск от излагане".

На 2 февруари Организацията на обединените нации освободи 2 милиона долара от своя Централен фонд за реагиране при извънредни ситуации (CERF) в подкрепа на връщането на вътрешно разселените лица в Азербайджан.

Исакзай казва, че около 700 000 долара от тези средства са разпределени за Програмата за развитие на ООН (ПРООН) "за координиране на дейностите по разминирането", ръководени от правителството на Азербайджан.

 „Необходима е и безопасна среда за възстановяване и реконструкция на засегнатите райони - включително възстановяване на ключова инфраструктура и рехабилитация на селскостопански дейности като земеделие и животновъдство, един от основните източници за препитание на разселените лица“, казва Исакзай.

Последни снимки, публикувани от министерството на отбраната на Азербайджан от най-засегнатите райони, показват, че с липсата на растителност през зимните месеци, много наземни мини вече се виждат на земята. Но това се очаква да се промени през пролетта, когато те се покрият с листа.

"Важна ранна стъпка ще бъде бързото изследване на земя и въздух от замърсяване с мини и невзривени боеприпаси във всички засегнати райони, използвайки съвременни методи за изследване и технология преди настъпването на пролетта," казва Исакзай. „Това ще помогне на правителството да даде приоритет на районите и земите за дейности по разминиране и тяхното поетапно освобождаване за гражданска употреба“.

Разширено разминиране

От ноември президентът Алиев разширява капацитета на държавната агенция за разминиране над 500 специалисти, които е наел преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия.

Неизбухнали боеприпаси се събраха заедно до непочистено минно поле в азербайджанския квартал Агдам.

В рамките на дни след ноемврийското споразумение руските военни изпратиха сапьори с обучени кучета да търсят и обезвреждат мини и невзривени боеприпаси в районите, където са разположени руските миротворци. Неизбухналите боеприпаси бяха събрани до непочистено минно поле в азербайджанския квартал Агдам.

Седмици по-късно Азербайджан обяви пристигането на 136 експерти по разминирането от турската армия - заедно с металотърсачи и защитно оборудване за сапьорите. Турските войски започнаха в началото на декември да обучават повече азербайджанци, които да обезвреждат мините.

Ръководителят на инженерната и укрепителна служба на азербайджанското министерство на отбраната генерал-майор Анар Каримов казва, че 20 машини за почистване на мини "MEMATT", доставени от Турция, също са успешно тествани и се разполагат в някои от най-силно минираните райони.

Турски построени машини за почистване на мини MEMATT, работещи в Азербайджан

На 15 януари Алиев издаде президентски указ, който преструктурира ANAMA, правителствената гражданска агенция за разминиране, създадена през 1998 г. от баща му, покойния президент Гейдар Алиев. С декрета се създава ново публично юридическо лице, наречено Агенция за противоминна дейност на Република Азербайджан, което поема "правата и задълженията" на ANAMA, както и нейното имущество.

Алиев създаде тричленен управителен съвет, състоящ се от председател и двама заместници, които да контролират разширяването на операциите по разминиране заедно с Алиев.

Вугар Сюлейманов, бившият ръководител на кабинета в азербайджанското министерство на екологията и природните ресурси и бивш специалист на ANAMA, беше назначен на 4 февруари за председател на преструктурираната агенция.

Сабина Сакарова, говорител на преструктурираната агенция за разминиране, казва, че правителството планира да увеличи персонала си от 500 на между 12 000 и 15 000 служители.

Сакарова казва пред RFE/RL, че "според задачите", пред които е изправена агенцията, нейният персонал сега е разположен предимно в регионите около Нагорни Карабах. Местното седалище на агенцията се намира в градовете Фузули и Хорадиз и в Гьойгол в подножието на планините Муровдаг в северозападен Азербайджан. Освен това има оперативни центрове в Тартар, Агджабеди и Агстафа.

Исакзай, местният координатор на ООН в Баку, приветства преструктурирането на агенцията за разминиране на Азербайджан. Той казва, че ПРООН има "отлично и непрекъснато сътрудничество с ANAMA", откакто за първи път започнаха да работят заедно през 1999 г. "ANAMA успя да се справи добре със съществуващите предизвикателства," казва Исакзай. "Въпреки това, след неотдавнашния конфликт и връщането на територии, тези предизвикателства се увеличиха експоненциално."

"Съществува явна необходимост от разширяване на капацитета му, модернизиране на оборудването и предоставяне на най-новите технологии и знания в подкрепа на тази агенция", казва той. „Неотдавнашната служба на ООН за противоминна дейност и мисията на ПРООН предостави някои ключови препоръки в това отношение.“

Исакзай казва, че "системата на ООН ще продължи да се ангажира" с правителството на Азербайджан и преструктурираната агенция за разминиране "чрез предоставяне на техническа експертиза, мобилизиране на ресурси и подкрепа за координация с външни играчи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай