Разкриха тайнствения купувач на хотел „Риц“ в Лондон

Милиардери купуват луксозни имоти по време на пандемията

Разкриха тайнствения купувач на хотел „Риц“ в Лондон | StandartNews.com

Кой е тайнственият купувач на хотел „Риц“? Този въпрос не даваше мира на лондончани, докато отговор не даде Financial Times. Медията цитира документи, според които 40-годишен катарски бизнесмен, зет на ръководителя на страната от Персийския залив, е новият собственик. Катарски инвеститор, чието име не беше съобщено, купи хотела в квартал „Мейфеър“ от милиардерското семейство Баркли миналия месец, засилвайки напрежението в семейния конфликт между сър Фредерик и сър Дейвид Баркли, припомни investor.bg.

Документи в британската Камара на компаниите сочат, че сега хотелът е собственост на катарския бизнесмен Абдулхади Мана Ал-Хаджри, който е брат на шейха Ал-Ануд - втората съпруга на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Ал-Хаджри е поел контрола върху компанията Green Park (No 1) Limited на 25 февруари. Тази компания придоби групата, която в крайна сметка купи Ritz месец по-късно, на 25 март, два дни преди британската правна кантора Macfarlanes да обяви, че е консултирала неназован катарски купувач за лондонския хотел.

Служител на Macfarlanes регистрирал Green Park (No 1) Limited като компания по-рано през февруари.

Човек, участвал в сделката, е потвърдил пред Financial Times, че Ал-Хаджри е новият собственик на хотела. Той е допълнил, че бизнесменът е зетят на катарския емир, но е самостоятелен инвеститор.

Внесените документи в Камарата на компаниите сочат, че Ал-Хаджри притежава също скъпо имение в Турция чрез британска инвестиционна компания. Самоличността на катарския купувач не се разкриваше след съобщението за продажбата от Macfarlanes в края на март.

Продажбата на хотела се случи в напрегнат момент за братята Баркли, като сър Фредерик дори заведе дело срещу децата на близнака си. По-рано тази година сър Фредерик и дъщеря му Аманда обвиниха синовете на сър Дейвид Айдан, Хауърд и Алистар и внука му Андрю, че са поставили тайно подслушвателни устройства в Ritz, за да чуят техни разговори за семейния бизнес. Следващото заседание по делото е насрочено за началото на май.

През последните седмици в едно от редките си публични изказвания сър Фредерик се противопостави остро на продажбата на хотела в Лондон, като дори заплаши да заведе дело след обявяването на сделката.

Трансакцията за хотел Ritz стана факт в разгара на пандемията от коронавирус. През последните дни медиите в Европа и отвъд океана съобщиха за още две големи инвестиции в луксозни имоти на хора със значително състояние.

Belterra Investments, инвестиционната компания на руския мултимилионер Иван Севидис, е финализирала сделка за покупката на луксозен гръцки курортен комплекс в Солун на стойност 200 млн. евро, съобщава испанският вестник Expansion.

Компанията е придобила от семейство Стенгос крайбрежния мегакомплекс Porto Carras Grand Resort с обща площ от 1763 хектара, заобиколен от девствена природа, включваща 9 км плажове. Районът е осеян с 25 малки залива.

Комплексът включва 990 стаи, разделени в два петзвездни хотела Melitón и Sithonia и един луксозен бутиков хотел Villa Galini, и разполага с едно от най-големите частни пристанища в Северна Гърция с 315 корабни места, както и най-големия органичен лозов масив в Гърция, избата Port Carras, две игрища за голф, едно казино, един конгресен център и голям луксозен жилищен комплекс в строеж.

Belterra Investments, която има разнообразни интереси в района на Солун, разширява портфейла си с новата придобивка. Консултант по сделката е хотелиерското подразделение на компанията Cushman&Wakefield и филиалът й в Гърция. „Хотелските активи са привлекателен продукт за инвеститорите и въпреки настоящата обстановка можем да се надяваме, че интересът на фондовете и инвеститорите ще позволи финализирането на нови операции в средиземноморския регион през идните месеци“, коментира Бруно Хале, един от ръководителите на хотелските изследвания в испанския клон на Cushman&Wakefield.

Вчера Wall Street Journal съобщи за още една голяма имотна покупка, този път отвъд океана. Технологичният предприемач Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са платили 43 млн. долара за къща до океана близо до Сан Диего. Това е една от най-големите сделки в района.

Имотът е бил обявен за продажба на цена от 48 млн. долара, а сделката е била финализирана в края на март, съобщава сайтът за имотни обяви Realtor.com. Семейство Гейтс купило жилището от Маделин Пикенс, бившата съпруга на тексаския милиардер Т. Буун Пикенс.

Къщата с шест спални е с площ от 540 кв. м, става ясно от обявата. Тя разполага с джакузи за десет души, гледащо към камина, голяма тераса с гледка към океана, варовикова подова настилка и плувен басейн.

Гейтс е един от най-богатите хора в света и съосновател на Microsoft. През последните дни той отново е във фокуса на медийното внимание заради ранните си предупреждения за глобалната пандемия.

Къщата се прибавя към вече огромния портфейл с имоти на семейството, въпреки че Гейтс смята жилището си в Медина, щата Вашингтон, за основния си дом. През 2014 г. той също така купи ранчо в Калифорния за 18 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай