Радост в Турция от открития в Черно море

Ако се окаже, че има потенциал, два сондажни кораба няма да бъдат достатъчни

Радост в Турция от открития в Черно море | StandartNews.com

Страната ни може да съобщи още добри новини след два месеца, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция.

Пред турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк министърът посочи, че е много вероятно да бъдат направени нови открития на газови резерви в Черно море в пластовете под района, където турските сонди откриха значително количество синьо гориво, предава БТА.

По думите на Дьонмез са извършва работа само в една четвърт от района с площ от 8000 кв. км, известен като Туна-1, и е възможно да бъдат открити нови залежи в подобни структури.

До края на тази година в Черно море ще пристигне и сондажният кораб "Кануни", който на този етап ще извършва сондажи в около 40 кладенеца.

"Ако се окаже, че има потенциал, два сондажни кораба няма да бъдат достатъчни", отбеляза още министърът.

Дьонмез посочи, че същевременно ще продължат и сондажните дейности в определени райони на Източно Средиземно море. По думите му Турция има шанс да открие както газ, така и петрол.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е открила находище с 320 млрд. куб. м газ в Черно море край турското крайбрежие, напомня агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай