Путин желае възстановяване на отношенията със САЩ

Путин се надява и на стабилизиране на глобалните енергийни пазари

Путин желае възстановяване на отношенията със САЩ | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин се срещна снощи в Сочи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео и изрази надежда, че сега се създават условия за възстановяване на руско-американските отношения, предаде ТАСС.

"Както знаете, съвсем неотдавна, преди няколко дни, имах удоволствието да разговарям с президента на Съединените щати по телефона и у мен се създаде впечатление, че президентът е настроен за възстановяване на руско-американските връзки, контакти, за съвместно решаване на въпросите, които представляват взаимен интерес за нас", каза Путин. "Ние от своя страна неведнъж сме казвали, че също бихме желали да възстановим отношенията в пълноформатен обем. Надявам се, че сега за това се създават необходимите условия."

Президентът отбеляза също, че той и Помпео имат какво да си кажат и по въпроса за стабилността на глобалните енергийни пазари. "Ние знаем, че САЩ вече са станали голям производител на петрол и в този смисъл имаме за какво да си говорим от гледна точка на стабилността на световните енергийни пазари", каза Путин.

Преди това Майк Помпео предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон няма да толерира никаква руска намеса в президентските избори в САЩ през 2020 година.

На съвместната пресконференция на двамата министри след разговорите им в Сочи Помпео каза, че недвусмислено е посочил пред Русия, че Вашингтон няма да допусне повторение на намеса в изборите като тази, за която Вашингтон обвинява Москва за президентските избори през 2016 г. Такава намеса "би влошила още повече нашите отношения", подчерта държавният секретар.

Русия отрича да се е намесвала в американските избори. Лавров заяви, че не съществуват никакви доказателства, че Русия се е месила в американските избори през 2016 г., съобщи ТАСС.

Русия се надява, че военен сценарий в ситуацията около Иран няма да бъде реализиран, каза още Сергей Лавров. "Когато казвам, че се надяваме да бъде намерено политическо решение на ситуацията около Иран. . . , ние действително ще способстваме там да не се стигне до военен сценарий", подчерта Лавров, като добави, че САЩ "също са настроени да се търси политическо решение".

Помпейо от своя страна също каза, че САЩ не се стремят към война с Иран. "Ние абсолютно не искаме война с Иран, а искаме иранската администрация да престане да поддържа "Хизбула", терористите по цял свят и в частност в Близкия изток", каза той. Според него Вашингтон оказва натиск върху Техеран, за да може "Иран най-после да стане нормална страна".

Лавров обърна внимание, че Москва смята за грешка решението на САЩ да излязат от споразумението за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че Русия, Китай и европейските участници в ядреното споразумение с Иран ще продължат контактите със САЩ за уреждане на ситуацията, "за да се търси с американските колеги път към изход от кризата".

Руският външен министър изрази също надежда, че съобщенията за изпращане на 120 000 американски войници в Близкия изток за възпиране на Иран са абсолютно неоснователни, защото "този регион и без това е пренапрегнат от различни конфликтни ситуации".

Вчера вестник "Ню Йорк таймс", цитирайки неназовани източници в американската администрация, съобщи, че Вашингтон разглежда възможността за изпращане на въоръжени сили в Близкия изток за възпиране на Иран. Според вестника миналия четвъртък шефът на Пентагона Патрик Шанахън е изложил план, предвиждащ изпращане на 120 000 войници в страните от Близкия изток в случай, че "иранските въоръжени сили атакуват американските военни". Днес американският президент Доналд Тръмп нарече публикацията на "Ню Йорк таймс" фалшива новина.

Русия и САЩ продължават да имат различия по иранската ядрена програма, но страните продължават да обсъждат ситуацията, каза Лавров. Това дава надежда, че с подкрепата на Русия и САЩ могат да бъдат постигнати някакви споразумения, каза той.

В отговор на въпрос Помпео каза, че САЩ нямат информация за инцидента с петролните танкери в Обединените арабски емирства и "се опитват да разберат каква точно е била причината за атаките".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай