Путин за принудения да кацне самолет: Не било прецедент

Руският президент припомни принудителното кацане на боливийския президент във Виена заради Сноудън

Путин за принудения да кацне самолет: Не било прецедент | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин за първи път коментира инцидента със самолета Ryanair, след като при аварийно кацане на летището в Минск бяха задържани основателят на NEXTA Telegram канала Роман Протасевич и неговата приятелка рускинята София Сапега. По време на среща с белоруския си колега Александър Лукашенко руският лидер припомни инцидента с кацането на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 г.

Такъв е случаят на 2 юли 2013 г., когато Моралес се завръща от Московския форум на страните износители на газ и самолетът му е принуден да кацне във Виена, тъй като Италия, Испания и Франция спешно отнемат разрешенията за използване на въздушното пространство и летищата на страните. Причината беше, че Моралес обяви готовността си да предложи убежище на бившия агент на Централното разузнавателно управление ( ЦРУ ) Едуард Сноудън .

Въпреки президентския имунитет на Моралес, самолетът му беше претърсен за Сноудън. Когато той не беше намерен в самолета, беше разрешено да продължи пътя си.

На среща с Путин Лукашенко донесе куфар с документи за случващото се в страната във връзка с принудителното кацане на Ryanair. Президентът на Беларус каза още, че опозицията в страната се опитва да върне ситуацията от лятото на 2020 г., когато в големите градове се провеждаха масови протести.

"Ще ви информирам. Възползвайки се от такова доверчиво отношение, иззех някои документи. Ще ви покажа, за да разберете какво се случва и какви хора са те", каза Лукашенко.

След събитията с ареста на Протасевич, бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановская обяви нова фаза на протести в републиката. Тя посочи, че поради действията на властите, страната е била на ръба на международната изолация и се е превърнала в „черно петно ​​на картата“, което заплашва с нова вълна от терор срещу гражданите, като добави, че „няма нищо повече да чакам."

Според Тихановская, върховният представител на ЕС за външни работи Йосеп Борел е обещал й да наложи нови санкции срещу Минск заради инцидента с Ryanair. Тя също така благодари на европейските страни за въвеждането на ограничения върху полетите до Беларус и използването на въздушното пространство на страните от беларуските авиокомпании.

Реакцията на международната общност на инцидента с Ryanair, Путин нарече "още един кръг" и "прилив на емоции". Според руския лидер срещата с Лукашенко е планирана още преди аварийното качване.

„Скъпи Александър Григориевич, благодаря, че дойде. Разбрахме се за това още преди следващия кръг ", напомни Путин, към което Лукашенко добави:" Вълна от емоции ".

„Да, прилив на емоции“, потвърди руският лидер, отбелязвайки, че той и неговият белоруски колега имат за какво да говорят дори без тази ситуация.

Основният дневен ред на срещата беше обявен за обсъждане на енергийни въпроси и за насърчаване на интеграцията в рамките на Съюзната държава. Въпреки това, прес секретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви в навечерието на разговорите, че се очаква Лукашенко да обясни инцидента с Ryanair, и по-специално задържането на руската гражданка София Сапега, която в момента е в затвора в Минск .

На 23 май самолет на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, извърши аварийно кацане в Минск, след като диспечерите на летището на белоруската столица получиха съобщение за взривно устройство на борда. За ескорт на самолета беше издигнат изтребител МиГ-29 на белоруските военновъздушни сили. Създателят на канала NEXTA Telegram Роман Протасевич, който се намираше на борда, беше задържан веднага след кацане от белоруските сили за сигурност, а в самолета не бяха открити взривни устройства.

Протасевич е обвинен в създаване на екстремистка група и призоваване към безредици след президентските избори през август 2020 г. В Беларус го заплашват до 15 години затвор.

Заедно с Протасевич е задържана и приятелката му, рускинята София Сапега . Момичето беше арестувано за два месеца, подозира се в организиране на безредици през август 2020 г. след президентските избори в Беларус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай