Путин уволни ключов генерал. Опозицията ликува

41-годишният Рустам Габдулин се занимаваше с най-шумните дела срещу противниците на Кремъл

Путин уволни ключов генерал. Опозицията ликува | StandartNews.com

Един от най-известните генерали в Русия, следователят, който се занимаваше с едни от най-шумните дела срещу опозицията на Кремъл, беше изненадващо уволнен от президента Владимир Путин непосредствено преди Нова година. 41-годишния генерал майор Рустам Габдулин от Следствения комитет на Руската федерация участваше в разследването на огромния пожар в търговски център, отнел живота на 60 руснаци, клането в Пермския университет, както и в разследването на пране на пари от Фондация за борба с корупцията (организация, забранена в Русия).

Габдулин разследваше и други нашумели случаи на корупция като случая с бившия кмет на Владивосток Игор Пушкарев и с бившия ръководител на RusHydro Евгений Дода. През 2019 г. той беше награден с медал 1-ва степен "За заслуги към Отечеството", припомня "Комерсант".

Подписаният указ за уволнението от Путин обаче не бе публикуван на кайта на Кремъл, но бе огласен от адвокат Сергей Бадамшин с думите: Ерата си отиде“.„Интересно: Най-обещаващата кариера на млад гестаповец е покрита с меден леген“, написа като коментар в Twitter Леонид Волков, един от колегите на Алексей Навални.

Според социалните мрежи Габдулин е подал оставка по собствено желание, защото искал да премине на по-свободна работа като печели повече. Други твърдят , че той се готвел да стане адвокат. „Очакваме появата на нова звезда, генерал-майор, в юридическата професия“, написа като пост един от известните юристи Сергей Бадамшин. Напускането на Габдулин се случва на фона на поредица от скандали, свързани с отношението на председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин към подчинените. Носкоро ръководителят на Следствената дирекция в Следствения комитет за Пермска област Сергей Сарапулцев се самоуби след сбиване по време на съвещание, организирано от Бастрикин.

Само преди 5 дни Путин уволни генерал-лейтенант Анатолий Якунин от поста заместник-началник на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Официална причина за отстраняването му не беше посочена, но руски медии о отбелязаха, че то идва на фона на скандал с изтезания на затворници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай