Путин смени и главния прокурор на Русия

Зам.-шефът на следствието Игор Краснов сменя Юрий Чайка

Путин смени и главния прокурор на Русия | StandartNews.com
  • Зам.-шефът на следствието Игор Краснов сменя Юрий Чайка

След правителствените рокади в Русия президентът Владимир Путин смени и главния прокурор. Държавният глава предложи обвинител № 1 Юрий Чайка да бъде сменен от Игор Краснов – зам.-шеф на влиятелния Следствен комитет, съобщи ТАСС.

Юрий Чайка

Причина за рокадата е преминаването на Чайка на друга работа, уточни РИА Новости, цитирайки пресслужбата на Путин. Предложението е внесено в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Очаква се официалното назначаване на Краснов да стане на 22 януари.

Игор Краснов

„Това е решението на президента. Това е неговото право на държавен глава и той е упражнил това свое право", коментира пред журналисти Дмитрий Песков, говорител на руския лидер. Що се отнася до кандидатурата на Игор Краснов, можете да се запознаете с биографичните му данни дотолкова, доколкото те са налични в ресурсите на Следствения комитет", допълни Песков.

Чайка е главен прокурор от юни 2006 г. Какво точно ще прави в бъдеще, все още не е известно.
На 15 януари, след речта на Путин, в който руският президент поиска промени в конституцията, Дмитрий Медведев подаде оставка на кабинета. На негово място за премиер бе назначен данъчен № 1 на федерацията Михаил Мишустин. Сега процесът на формиране на ново правителство продължава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай