Путин шокира НАТО, какво поиска от Алианса

Русия настоява Северноатлантическият пакт да се откаже от присъединяването на Украйна и Грузия

Путин шокира НАТО, какво поиска от Алианса | StandartNews.com

Руското министерство на външните работи тази вечер настоя НАТО да оттегли "официално" свое решение от 2008 г., отварящо вратата за присъединяване на Украйна и Грузия, на което Москва категорично се противопоставя, предаде Франс прес.

В интерес на европейската сигурност е необходимо официално да се отмени решението на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ от 2008 г., което отваря вратата за присъединяване на тези две държави, граничещи с Русия, се казва в позиция на ведомството. Руските власти настояха също НАТО да прекрати провеждането на военни учения близо до руската граница и призоваха за възобновяване на "редовен диалог" по сигурността между Москва, Вашингтон и НАТО.

Повече от месец западните държави обвиняват Русия, че е струпала десетки хиляди войници близо до украинската граница. Кремъл твърди, че отговоря на "провокации", припомня БТА.

Във вторник Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха два часа, без да успеят напълно да намалят напрежението.По време на тази среща Путин поиска "правни гаранции", изключващи възможността за присъединяване на Украйна към алианса. Той обвинява Запада, че не е изпълнил обещанията си от края на Студената война НАТО да не се разширява на Изток.Москва постоянно напомня, че има червени линии и подчертава, че Украйна се приближава опасно близо до тях като разполага военни дронове, като потвърждава амбицията си да се присъедини към НАТО и иска повече западни оръжия.

Кремъл освен това осъжда възобновяването на дейността на НАТО в района на Черно море.Вашингтон и европейските държави многократно дадоха да се разбере, че украинско присъединяване към Северноатлантическия алианс не е на дневен ред, а това силно подразни Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай