Путин с шокираща оферта към Аржентина. Какво предложи

Иска страната най-после да скъса с долара

Путин с шокираща оферта към Аржентина. Какво предложи | StandartNews.com

Руски служители, които пътували до Буенос Айрес миналата седмица, занесоха до властите на страната предложението на Путин да се изостави долара при взаимни разплащания и да го заменят с национални валути - рублата и песото, съобщи El Cronista, позовавайки се на аржентински източници.

Делегацията, на която Путин повери тази поръчка, включваше служители на Руския фонд за преки инвестиции и топ мениджъри на Совкомбанк, пише вестникът.

Те изложиха същността на идеята по време на обяда с президента Алберто Фернандес и неговите помощници.Посланикът на Аржентина Едуардо Зуанин провежда разговори в Москва с дипломати и бизнесмен, твърдят източници на изданието.

Но все още не е постигнат значителен напредък: необходими са технологични решения на ниво централна банка, а мащабът на взаимната търговия не е достатъчно голям, за да възстанови инвестициите.

Това е само 900 милиона долара годишно и плановете за увеличаването им, които Путин договори с тогавашния президент Кристина Киршнер през 2010 г., останаха на хартия. Путин предлага на Аржентина за втори път да излезе от зависимостта от долара.

Преди три години той убеди тогавашния президент Маурисио Макри, съпруг на Киршнер, в необходимостта от търговия с национални валути. Но сега властта в Аржентина се промени, рисковете от западните санкции се увеличиха и процесът трябва да започне отначало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай