Путин отложи парада за 9 май

Ветерани писаха на държавния глава да вземе такова решение заради коронавируса

Путин отложи парада за 9 май | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин отложи парада за Деня на победата, предаде РИА "Новости".

Решението се очакваше, след като организации на ветераните писаха на държавния глава да вземе такова решение заради пандемията от коронавирус.

Путин е поръчал всички мероприятия, свързани с Деня на победата, включително шествието на Безсмъртния полк, да се отложат заради увеличаващите се случаи. В решението му се споменава, че те ще се състоят тази година, но не се посочва дата.

Регистрираните случаи със заразени в Русия са почти 28 хил по данни от тази сутрин, като само днес новите заразени са 3448 души.

По-рано като възможни алтернативи за провеждане на парада се споменаха началото на септември (на 2 септември 1945 г. капитулира Япония и това е краят на войната и в Азия и Тихия океан) или за ноември (тогава ще съвпадне с парада, повтарящ този от 7 ноември 1941 г., след който някои от участниците заминават директно на фронта в Подмосковието).

Парадът и шествието на Безсмъртния полк са основно събитие в Русия при управлението на Путин, а тази година се отбелязва 75-годишнината от Великата отечествена война и победата на СССР, която Москва отбелязва на 9 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай