Путин обяви как ще се бори с глобалното затопляне

Русия ще разчита на огромните си горски площи, за да намали парниковите емисии

Путин обяви как ще се бори с глобалното затопляне | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин се включи в конференцията за климата КОП26 в Глазгоу с предварително записано видеообръщение.

В него той отбелязва, че опазването на горите е жизнено важно за борбата с климатичните промени и Русия ще разчита на огромните си горски площи, за да изпълни обещанията си във връзка с парниковите емисии. Путин, чието отсъствие на конференцията е смятано от някои като пречка за шансовете й за успех, каза, че Русия подкрепя проект за обща декларация за използването на горите и земята, предаде БТА. "Убеден съм, че опазването на горите и другите природни екосистеми е ключов елемент в международните усилия за справяне с глобалното затопляне и намаляване на емисиите на парникови газове", заяви руският президент в обръщението, чийто текст беше разпространен от Кремъл.

Русия, която е на четвърто място в света по парникови емисии, е водещ производител и износител на въглеводороди, а настояването за по-екологично чисти форми на енергия се разглежда като сериозно предизвикателство за руската икономика, отбелязва Ройтерс. Миналия месец руският президент каза, че страната му ще се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. - десетилетие след крайния срок, който според учени по климата е необходимо да бъде спазен, за да се избегнат най-тежките последици от глобалното затопляне. Той заяви, че 20% от горите по света са в Русия и че страната инвестира в опазването на горските площи. "Русия се е ангажирала да постигне икономика с въглеродна неутралност най-късно до 2060 г. и разчита, освен всичко друго, на уникалния природен ресурс, който представляват нейните горски екосистеми и значителната им способност да поглъщат въглероден диоксид и да произвеждат кислород", каза Путин."Ние предприемаме най-сериозни и енергични мерки за опазването им, като подобряваме управлението на горите, водим борба с незаконната сеч и горските пожари, увеличаваме площта на презалесяването и постепенно повишаваме финансирането за тези цели", заяви Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай