Путин обвини Ленин за срива на руската държавност

Руският президент припомня как е формирана руската нация

Путин обвини Ленин за срива на руската държавност | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин смята, че създателят на съветската система Владимир Илич Улянов - Ленин  "е заложил мина" на хилядолетната руска държавност. Президентът засегна тази тема във вторник на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Коментирайки идеята, изразена по време на срещата от члена на Съвета по правата на човека, директорът Александър Сокуров, „да измислим Русия наново“, Путин реагира: „Александър Николаевич, всички ви обичаме, и аз също вашата работа е страхотна, но възможно ли е да се измисли която и да е страна?“ . "Можеш, можеш! Русия - можеш!", увери директорът в отговор.

"В нашата не толкова дълга история има такъв човек - господин Улянов, той е Старецът, той е Ленин, има и други някакви прякори ", продължи Путин. "Ето го - той измисли... И сега не можем да разберем какво да правим с полигона в Бутово (едно от местата за масови екзекуции, припомня ТАСС) и какво да изградим там, така че хората да не забравят кой лежи в земята. Ето на, наизмислил си е", отбеляза Путин. Според него Ленин е измислил и структура на държавата, която е заложила „мина на руската държавност, създавана хиляда години“.

Президентът на Руската федерация подчерта, че сега не е мястото или времето да изложи по-подробно гледна точка по този въпрос, но може би той ще го направи в бъдеще.

Говорейки за необходимостта да разчитаме на „това, което имаме и имахме“ и на руския народ, Путин отбеляза, че става дума за сложни понятия. "Казахте - руснаци... А кои са руснаците? Практически до 9-ти век не е имало никакви руснаци, той (руският народ – бел.ред.) се е създавал постепенно от много етнически групи", каза президентът и подчерта, че не става дума само за славянското, но и за фино-угри и други племена.

Държавният глава припомни и хазарския хаганат на брега на Азовско и Черно море, чиито жители изповядват юдаизма, въпреки че, според някои оценки, както отбелязва и Путин, не са евреи. „Това е етнос (​хазарите), който е наш, който руският народ е усвоил в себе си“, подчерта той.

"Това е естествено развитие, на което е невъзможно и излишно да пречи. Но трябва да разчитате на всичко, което имаме от пластовете на нашата история - дълбока, много интересна и информативна - разбира се, да изберем най-добрия път на развитие в близка перспектива, средносрочна и историческа", заключи Путин. "И ние, разбира се, можем да направим това, разчитайки на нашите хора, които искрено, но отговорно се отнасят към нашата родина", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай