Путин към Макрон: Не искам протести

Владимир Путин поднесе букет с цветя на френската първа дама, след което се ръкува с Еманюел Макрон преди разговорите им в лятната резиденция на френския президент Форт Брегансон

Путин към Макрон: Не искам протести | StandartNews.com

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова руския президент Владимир Путин да се придържа към основните демократични принципи. И подкрепи призива си с цитат от романа на Достоевски „Юноша“: „Какво отличава руския човек от французина и германеца? Той е бил повече руснак, когато е бил повече европеец“.

„Вярвам в европейска Русия“, заяви Макрон на срещата в лятната му резиденция Форт Брегансон, предаде Ройтерс.

Това изказване беше по повод помощта на Франция, за която съобщи преди това Путин, за връщането на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа въпреки продължаващия конфликт в Източна Украйна и анексирането на Крим.

„Затова това лято е важно да призовем за свобода на протестите, свободното слово, на изразяване на мнение, на участие в избори в Русия“, каза още Макрон.

По повод продължаващите вече повече от месец протести в Москва заради отказа да бъдат допуснати опозиционни кандидати на местните избори в началото на септември Путин заяви, че гражданите имат право на мирни демонстрации. Но всеки, който подстрекава към сблъсъци и насилие, трябва да си понесе отговорността според закона.

Руският президент заяви още, че не иска в страната му да се случи нещо подобно на протестите на жълтите жилетки във Франция, при които има общо 11 жертви и над 2500 ранени.

Путин декларира готовност, макар и Русия вече да не е част от срещите на най-развитите икономики в света, да приеме лидерите на Г-7 в Москва.

Двамата с Макрон се обявиха за скорошна среща на върха на Нормандската четворка за Украйна. Разговарят и за конфликта в Сирия, както и за заплахите за глобалната сигурност.

По този повод Путин изрази безпокойство за бъдещето на договора за забрана на изпитанията на ядрено оръжие и за милитаризацията на Космоса.

Руският президент пристигна в резиденцията Форт Брегансон, където се срещна с френския президент и съпругата му Брижит. Путин най-напред поднесе букет с цветя в пастелно-розови тонове на френската първа дама, след което се ръкува с Еманюел Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай