Путин каза целта на срещата си с Байдън

Има за какво да говорим, каза руският президент

Путин каза целта на срещата си с Байдън | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин обяви какви цели си поставя за срещата с американския си колега Джо Байдън, която ще се състои на 16 юни в Женева.

Руският държавен глава обяви, че двамата трябва да възстановят личните контакти, да установят пряк диалог и да създадат наистина функциониращи механизми за взаимодействие, предаде РИА Новости.

"Има за какво да говорим. Има такива общи теми. И ако след срещата създадем механизми за работа във всички области, мисля, че би било добре, може да се каже, че срещата не е била напразна", каза Путин в интервю, показано по телевизионния канал "Русия 1".

Путин припомни, че Белият дом говори за едно и също: има няколко въпроса, представляващи интерес за двете страни - стратегическа стабилност, регионални конфликти, включително в Либия и Сирия , „загриженост за околната среда като цяло, в глобален смисъл“ и киберсигурност. Той нарече последния проблем най-важният, тъй като „спирането на цели системи води до ужасни последици“.

Държавният глава отбеляза, че преди срещите на върха техните участници се опитват да намалят негативната реторика, за да създадат благоприятна среда за работа.

Путин и Байдън ще се срещнат за първи път като президенти на Русия и САЩ на 16 юни в Женева. Срещата на върха ще включва работна сесия и друга среща в по-малък формат.

По-рано стана ясно, че след преговорите в Женева лидерите ще проведат отделни пресконференции. Белият дом заяви, че счита този формат за "най-подходящия".

На предишната среща на върха Русия-САЩ през 2018 г., тогавашният държавен глава Тръмп постави под съмнение резултатите от разследването на американското разузнаване относно намесата на Москва в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Източник на NBC твърди, че този път Байдън възнамерява да изпрати на Путин "труден сигнал" и да възприеме подход, който е коренно различен от "приятелските отношения", обявени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след първата му среща с Путин .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай