Путин изтегля миротворците си от Казахстан, Токаев благодарен

Присъствието им имало голям психологочески ефект

Путин изтегля миротворците си от Казахстан, Токаев благодарен | StandartNews.com

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев потвърди на заседание на оперативния щаб в Алмати, че изтеглянето от страната на миротворческия контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) ще започне утре.

Това съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от ТАСС. "Утре ще започне организираното изтегляне на миротворческия контингент на ОДКС. Проведох преговори с ръководителите на съответните държави. Използвайки възможността, бих искал да изразя своята признателност на командването на контингента за свършената работа в рамките на тези няколко дни.

Самото присъствие на миротворческия контингент на ОДКС в Казахстан, включително в Алмати, изигра много важна роля за стабилизирането на ситуацията в нашата страна, каза Токаев . По думите му това е имало голямо психологическо значение за "пресичането на агресията на терористите и бандитите".

"Мисията се оценява като много успешна", подчерта казахстанският президент като изрази благодарност към "колегите си - държавни глави", сред които е и руският лидер Владимир Путин. Според пресслужбата на Токаев в хода на заседанието на оперативния щаб му е било докладвано, че "благодарение на решението му за насочване в Алмати на допълнителни сили, включително от миротворческия контингент на ОДКС, градът е бил спасен и отвоюван от терористите".

Както съобщи ръководителят на местните власти в Алмати Бакътжан Сагинтаев, всички обекти, свързани с топло- и газоподаването, електро- и водоснабдяването в града, работят в нормален режим. Възобновяват работа търговските обекти, заведенията, пазарите, бензиностанциите и промишлените предприятия, а общественият транспорт е възстановен.

"Президентът възложи на правителствена комисия съвместно с властите на Алмати в най-кратки срокове да възстановят инфраструктурните обекти, включително сградите на държавните органи, правоохранителните и специални структури, системите за видеонаблюдение. Ще бъде оказана също така подкрепа на пострадалите предприемачи", уточни пресслужбата на Токаев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай