Путин иска да създаде около себе си зона на безопасност

Започнаха преговори в Женева, в Брюксел и Виена между САЩ и Русия

Путин иска да създаде около себе си зона на безопасност | StandartNews.com

 

  • О.з. бригаден генерал д-р Валтер Файхтингер е виден европейски експерт по въпросите на отбраната и сигурността. Той е президент е на престижния виенски център за стратегически анализи CSA.Бойчо Дамянов е журналист, който живее и работи във Виена. Председател е на Културно-просветната организация "Св. св. Кирил и Методий", известна с най-разнообразната си културна дейност.

- Започнаха преговори в Женева, в Брюксел и Виена между САЩ и Русия. Как виждате близкото бъдеще?

- Оптимистично. Започват преговори, ще се увеличава доверието. Не е възможно да даваш пълна газ, да летиш срещу една стена и да останеш жив. Това вече стана ясно на всички, остава да се намерят общите точки и решения. Сигурен съм, че през следващите дни ще станем свидетели на доста неща. Даже и да има тук-там отстъпления, те ще са временни.

- Коя е доминиращата тема на разгововорите?

- Безспорно, доминиращата тема между Русия и Запада днес е Украйна. Главният въпрос е какво да очакваме и как ще завърши всичко това. Напрежението нарасна особено силно през последните месеци и този въпрос вероятно ще ни занимава и през новата година.

- Какво иска Русия?

- Путин ясно го каза - гаранции за безопасността на Русия и изтегляне на НАТО от определени територии от Източна Европа. Засега звучи нереалистично, но знаем, че на Путин са му ясни всички обстоятелства. Той изхожда от това, че днешната обстановка е изключително изгодна за Русия по няколко причини. Президентският мандат започна за Байдън не както му се искаше, веднага се сблъска с най-сериозни проблеми както в страната, така и на международната арена, най-вече по повод на Китай. Отгоре на всичко му се стовари и Украйна. Това са два съвършено различни района на напрежение и САЩ разпиляват своите сили, не могат да се съсредоточат в главното за тях китайско направление. Към тези две болни точки бих добавил и Европа, където САЩ не оставиха у съюзниците си добро впечатление по повод обезпечаването на тяхната безопасност.

- Факт е, че изненадващо бързо Западът се съгласи да започне разговори по исканите от Русия мерки за безопасност...

- Спомнете си, че през деветдесетте години на миналия век контактите също бяха активни. Но тогава Западът се възползва от отслабналата и безсилна Русия. Създаде неприемлива обстановка. Днес Русия заявява, че е против. Нейните аргументи не са нови. А и по тези въпроси е по-добре да се говори, отколкото да се стреля.

- Казвате, че днес Русия говори от позицията на силата. Какво иска да се случи?

- За Русия днес настъпи съдбоносният час да упражни максимален натиск върху Украйна като се възползва от отслабения Запад. Ще последват дипломатически успехи, които при други условия и при друго съотношение на силите не биха били възможни. Тя иска да създаде около себе си, подобно на СССР по-рано, зона на безопасност, в която тя да има правото на глас, но политиката й спрямо тези страни да не е прекалено твърда.

Факт е, че днес освен САЩ и Русия вече има други големи и силни държави.

- Да се върнем на 90-те години. Тогава НАТО постепенно опря до Руската граница. Прибалтика, Полша, редица други страни минаха в "противниковия" лагер. Сега накъде?

- Днес Русия ги разглежда като възможна буферна зона. Включването на източноевропейците в НАТО рязко влоши безопасността на Русия. Това особено важи за Украйна, Молдова и Грузия, където днешните управляващи продължават напъните към НАТО. През 2014-та Русия направи първата значима стъпка на противодействие с Крим. Изключвам възможността Русия да има подобни намерения по отношение на Полша или Прибалтика. Ако Русия има някакви претенции, то това е неприсъдиняването на Украйна към НАТО.

- Каква очаквате да е реакцията на Европа?

- Гаранциите трябва да бъдат двустранни. Западът също ще постави своите условия. Очаквам диалогът да е конструктивен.

- В Полша и Румъния САЩ разположиха ракети с двойно предназначение, които станаха трън в очите на Русия. Ще бъдат ли част от преговорите?

- САЩ осъществиха едностранно разполагане на тези ракети в Полша и Румъния. Русия се почувства заплашена. Тези ракети също трябва да станат част от преговорите. Малко по-късно, като ответна мярка Русия разположи подобни свои ракети в Калининградска област и в Крим. Най-добре е всичко това да бъде занулено. В това виждам позитивното на сегашната руска инициатива - ракети могат да бъдат разположени, но могат и да бъдат и демонтирани. Много е важно да бъде възстановена пълноценната дейност на съществуващите досега различни платформи за осъществяване на контакти и разговори с оглед недопускане на напрежения и ескалации, такива като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или Съветът Русия - НАТО. Ако се окажат недостатъчни, биха могли да се създадат или да се предложат нови механизми и методи за контрол над оръжията.

- За малки страни като България и Австрия е особено важно да има такива площадки и механизми, за да могат да изразят своите опасения и да не оставят всичко да се решава от големите през главите им.

- Един от най-подходящите за целта форуми е ОССЕ и много се надявам всичките тези теми да бъдат обсъдени там. Имаме вече натрупан богат опит през изминалите почти 50 години след Хелзинки 1973 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай