Берлин се надигна срещу Ковид мерките

Германският Бундестаг одобри спорна промяна в Закона за защита от инфекции

Берлин се надигна срещу Ковид мерките | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Хиляди протестиращи и масови арести в Берлин при акция на противници на пандемичните мерки, които се обявиха срещу промените в Закона за защита от инфекции. След като Бундестагът приеме тези промени, мерките вече ще се налагат от Берлин на федерално ниво, като по този начин се изземат временно функции на отделните провинции.

Германският Бундестаг одобри спорна промяна в Закона за защита от инфекции, която отнема правомощия от отделните провинции и позволява на Берлин да налага по-строги ограничения за защита от пандемията. Дебатите в Бундестага бяха съпроводени и от множество протести, предаде БНР.

В новия закон за Защита от инфекциите се предвиждат много по-строги ограничения за гражданите, ако случаите на новозаразени от Covid-19 се увеличават. Най-много спорове предизвика решението да се налага и забрана за излизане от домовете между 22 и 5 часа. В новите мерки се предвижда и магазините да допускат клиенти само при нисък брой новозаразени и със специален час, записан предварително, както и негативен тест за коронавирус.

Срещу това решение за днешния ден бяха свикани множество протести, като 4 от тях бяха забранени. 

Полицията разпръсна със сълзотворен газ протест срещу новия закон на улица 17 юни до Бранденбургската врата. Причина за намеса на властите бе, че демонстрацията надхвърли многократно разрешената за такива случаи бройка от 500 души на едно място. Над 8000 германци се събраха на този протест. Въпреки многобройните призиви на полицията хората да се разпръснат на отделни групи и да спазват дистанция помежду си, това не се случи и се стигна до разпръскване на демонстриращите насила.

След като бе одобрен законът в Бундестага, той ще бъде окончателно приет утре в горната камара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай