Протести в Беларус срещу побоите в ареста

Министърът на вътрешните работи се извини по държавната телевизия за насилието, допуснато над минувачи и хора, които не са участвали в демонстрациите

Протести в Беларус срещу побоите в ареста | StandartNews.com

В Беларус тази нощ отново имаше живи вериги и мирни шествия в знак на протест срещу потушаването със сила на опозиционното движение, което се активизира след оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко за още един мандат. Снощи  властите обявиха, че са освободили над 1000 задържани , при условие че няма да участват в други протести. 

По улиците на столицата Минск полицейското присъствие е намаляло. Министърът на вътрешните работи се извини по държавната телевизия за насилието, допуснато над минувачи и хора, които не са участвали в демонстрациите. 

Хората разказват за побои в ареста и за измъчване на задържани.

Хората са били извеждани на малки групи от ареста. Между тях имало момичета, много от тях са били видени да плачат. Шофьори чакат пред отделението за изолация и предлагат на тези, които излязат, да ги закарат до дома.

Някои хора са били откарани с линейка. Сред чакащите се говорело, че някои от задържаните са били пребити до такава степен, че не могат да ходят сами. Излизащите вече не са посрещнати с аплодисменти, защото освободените споделят, че реакцията в изолационното отделение на овациите отвън е побой над задържаните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай