Протести срещу забраната за снимане на полицаи

Десетки хиляди протестиращи излязоха срещу предложението за нов закон

Протести срещу забраната за снимане на полицаи | StandartNews.com

Десетки хиляди протестиращи излязоха срещу предложението за нов закон за сигурността във Франция. Той ще ограничи заснемането на полицейски служители.

Групи от хора, които са за граждански свободи, журналисти и хора, които са се сблъскали с полицейски злоупотреби, са загрижени, че мярката ще ограничи свободите на печата и ще позволи на полицейската жестокост да остане неоткрита и ненаказана.

Акцията, организирана с подкрепата на най-големите синдикати във Франция, привлече огромен брой участници. Площадът на Републиката, началната точка на маршрута, е изцяло изпълнен с хора. Колоната се движи към площада на Бастилията, съобщава РИА Новости.

Правителството на Макрон казва, че законът е необходим за защита на полицията на фона на заплахи и нападения. Но главният редактор на френския вестник "Монд" Люк Бронър заяви на протеста, че законът срещу публикуването на изображения на офицери е ненужен.

„Вече съществуват закони за защита на държавните служители, включително полицейските сили“, каза Бронър. „Но не става въпрос за това. Става въпрос за ограничаване на капацитета на гражданите и заедно с тях, журналистите, да документират полицейско насилие, когато се случи. "

Каузата придоби ново значение през последните дни, след като се появиха кадри, на които френски полицаи бият чернокож, предизвиквайки протест в цялата страна. Макрон се обяви срещу видеоизображенията в петък, като каза, че „те ни засрамват“.

Сега се очаква комисията да направи нови предложения до началото на следващата година за отношенията между медиите и полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай